Moje šťastná hvězda

Jak se bránit proti atopickému ekzému?

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které provází svědění a pálení kůže kdekoli na těle. Někdy se projevuje agresivněji, jindy o něm nemusíte vůbec vědět. Většinou se objeví už v raném dětství a je spojen se sennou rýmou, alergií na potraviny nebo astmatem.

Jak ekzém léčit?

Ekzém je neléčitelný. To znamená, že se během života může kdykoli vrátit. Můžete však zmírnit jeho průběh nebo ho zcela nebo alespoň zčásti potlačit. Musíte však používat vhodnou kosmetiku, jíst zdravě a dodržovat zdravý životní styl.

Bavlněné oblečení

Důležité je, abyste nosili především vzdušné oblečení, nejlépe z bavlny. Vlněné látky a umělá vlákna jsou pro vaši kůži to nejhorší. Dráždí ji zejména v oblasti krku, v loketních a podkoleních jamkách.

Právě tady se totiž atopický ekzém objevuje nejčastěji. Také si dávejte pozor, v čem prádlo perete. Vyplatí se investovat do pracích prostředků přímo pro alergiky.

Pozor na chlor

Jste zvyklí naložit se na hodinu do vany a přitom poslouchat hudbu nebo si číst? Děláte špatně. Správně byste si měli dopřávat jednou či dvakrát denně krátkou sprchu vlažnou vodou. Na chlorovanou vodu zapomeňte úplně.Chlor totiž pokožku vysušuje a vyvolává podráždění.

Jarischův roztok

Pokožku udržujte hydratovanou. K ošetření kůže používejte pouze kosmetiku na přírodní bázi a hlavně bez parfemace. Ideální je kokosový olej, bambucké nebo jiné tělové máslo či takzvaný Jarischův roztok.Natírejte se pravidelně každý den, především po sprchování. Mnoho lékařů ale za ideální volbu mazání považuje vepřové sádlo.

Mořská sůl

Alespoň dvakrát do měsíce si udělejte koupel ze soli z Mrtvého moře.Tu připravíte tak, že 500 g soli rozpustíte v teplé koupeli. Naložte se do ní na patnáct minut a pak se na dvacet minut zabalte do deky.

Se sportem opatrně

Při náročnějších sportech se kůže rychle zpotí.A to je špatně. Hlídejte si, abyste se potili co nejméně. Pot a přehřívání kůži totiž dráždí a vyvolává svědění. Co vypadá zpočátku nenápadně jako malý červený pupínek, se může během jednoho dne rozrůst..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden