Moje chvilka pohody

Jak se dát do pohody

Nejdůležitější je, abyste se uklidnila a více soustředila na to, co děláte. Vnímat vůně, chutě, zvuky, textury, tvary, lidi, zvířata, události. Tím, že na sebe tyto věci necháte působit ve vás vyvolají pocity a myšlenky, které budou přímo působit na váš duševní stav.

Možná máte strach, že když se zaměříte na své nejniternější pocity, myšlenky a přání, budete muset konfrontovat samy sebe. To často znamená čelit tváří tvář nejrůznějším strachům, úzkostem a názorům, které nemusí být vždy příjemné.

Otevřít se sama sobě

Zkuste se ale na tyto myšlenky podívat beze strachu a předsudků. Přemýšlela jste někdy nad tím, co se vám v průběhu běžného dne honí hlavou? Jedná se o tisíce myšlenek, které kolikrát ani nevnímáte. Ale jen proto, že jim nevěnujete pozornost neznamená, že na váš život nemají vliv. Často vám také uniknout opravdu hezké a zajímavé věci, kterých si nevšímáte jen proto, že se zabýváte vaším vnitřním stresem.

Jak trénovat

Vyberte si jednu činnost, kterou provádíte každý den a zaměřte se na ni. Pokud například pijete kávu, zaměřte se na její vůni. Jaká ta vůně je? Je hrníček studený, nebo teplý? Jak tekutina v něm chutná? Jaké pocity ve vás vůně a chuť vyvolává? Podobně je to i se sledováním myšlenek.

Pokaždé, když vám hlavou projde negativní myšlenka zastavte se a chvilku ji pozorujte. U toho se zamyslete nad tím, proč na danou věc myslíte a jaké pocity ve vás vyvolává.

Konkrétní nácvik

Máte jet s tchyní, kterou nemusíte, na výlet. Zkuste se místo na utrpení zaměřit na to, co vám daná věc přináší. Zkuste se na ni podívat novýma očima. Pozorně ji poslouchejte, vnímejte řeč jejího těla, intonaci, ale i to, co zrovna dělá. Možná zjistíte spoustu věcí, o kterých jste doposud neměla ani tušení. A to jen proto, že jste pozornost věnovala tomu, jak moc vás to vlastně nebaví.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden