Můj kousek štěstí

Jak se léčí bércové vředy

Nehojící se vředy v oblasti kotníku se objevují hlavně u lidí, kteří trpí oběhovými potížemi. Jejich léčby vyžaduje velkou trpělivost a často trvá i léta. Není divu, že vědci hledají stále nové metody, které by hojení bércových vředů usnadnily a urychlily.

Vlhké hojení

Zatímco v minulosti se často snažili lékaři udržet rány v suchu, dnes už se ví, že hojení ve vlhkém prostředí může být za určitých podmínek efektivnější. Při léčbě bércových vředů se používají dva typy obvazů. Nejprve se použijí takové, které přispívají k odloučení poškozené tkáně a nečistot. Když je rána čistá a nehnisá, přikládá se druhý typ obvazu. Ten obsahuje látky, které zlepšují hojení a zabraňují tvorbě strupů. Pod strupy totiž zůstává otevřená tkáň a to je pro hojení nežádoucí.

Enzymy a stříbro

Pro urychlení hojení a potlačení infekce se používají masti a gely s různými účinnými látkami. V poslední době se využívají přípravky obsahující enzymy, které jednak urychlují odlučování poškozených buněk a zároveň zrychlují regeneraci. Tyto speciální enzymy se získávají např. y larev nebo žížal. Dobrých výsledků dosahují i přípravky s koloidním stříbrem, které má silné antibakteriální účinky a proto dokáže zastavit zánětlivé procesy.

Laserové paprsky

Při ozařování poškozené pokožky laserem dochází k aktivaci tělu vlastních ozdravných procesů.Laserové ošetření tak zlepšuje zásobení krví v postižené oblasti, aktivuje vytváření kolagenu a tím i nové pokožky a celkově urychluje hojení a působí protizánětlivě. V závislosti na stavu pacienta trvá léčba od několika týdnů po několik měsíců.

Léčba kyslíkem

Tkáň, která je dobře zásobená kyslíkem, se uzdravuje rychleji a snáz. Tohoto poznatku se využívá při léčbě bércových vředů v hyperbarické komoře. V komoře je dvoj až trojnásobně vyšší tlak než v běžném prostředí. Díky tomu na sebe mohou červené krvinky navázat více kyslíku a ten se pak dostane i do míst, která jsou za normálních okolností zásobena nedostatečně. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden