Můj kousek štěstí

Jak se slunit zdravě

Když chcete jen zdravé zlatavé opálení, je důležité dodržovat určité zásady. Slunění je sice zdravé, zároveň může být i pěkně nebezpečné.

Dlouhodobá příprava

Usnadnit opálení a zvýšit odolnost pokožky, to je cíl opatření která byste měli udělat už pár týdnů před dovolenou. Zvýšenou pozornost věnujte stravě. Mrkev, která obsahuje vysoké množství betakarotenu, urychlí zezlátnutí pokožky. Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny, vitamin C je pro zdravou pokožku nezbytný. Z klíčků a ořechů zase získáte vitamin E, který zlepšuje regeneraci.

Výběr kosmetiky

Přípravky na opalování byste měli vybírat co nejpečlivěji, na základě toho, jaký jste fototyp. Ideální je poradit se o vhodném přípravku s dermatologem nebo lékárníkem. Pokud si nejste jistí, kupte si ten s nejvyšším faktorem. Rozhodně neuděláte chybu.

Namažte se, dokud je čas

Sáhnout po krému teprve ve chvíli, kdy dorazíte k vodě nebo vás začne pálit pokožka, není dobrý nápad. Krémem nebo mlékem se musíte namazat už doma, nejlépe čtvrt hodiny před odchodem, aby se přípravek do pokožky dobře vsákl a vy byli chránění od prvního okamžiku.

Volte nepřímé opalování

K tomu,aby se vaše pokožka zbarvila dozlatova se vůbec nemusíte „vyvalovat“ přímo na sluníčku. Opálit se můžete i ve stínu. Jde to pomaleji, ale o to šetrněji a bez rizika vzniku karcinomu kůže. Pod stromy nebo pod slunečníkem se navíc budete cítit svěžejší.

Doplňujte ochranu průběžně

Máte v plánu se koupat? Pak potřebujete takový přípravek, který se nesmývá. Přesto se ale po každém smočení ve vodě namažte znovu. I ty nejodolnější krémy a mléka se totiž částečně smyjí.

Voda není UV filtr

Jedete k moři hlavně za potápěním a šnorchlováním a myslíte si, že pod vodou krém nebudete potřebovat? Chyba lávky. Sluneční paprsky jsou nebezpečně ostré ještě metr a půl pod vodou. Navíc při plavání na hladině vám hrozí dokonce ještě větší riziko spálení než při ležení na pláži.

Uši a rty

Nejčastější místa, která lidé zapomínají před sluncem chránit. Ochranný krém vždy naneste na uši a za ně, nezapomínejte ani na linii vlasů. Pokud nechcete, aby byly vaše rty po slunění ošklivě rozpraskané, použijte na ně speciální balzám s vysokým UV filtrem.

Chraňte hlavu a dodržujte rozvrh

Když na slunce, tak jedině s kloboukem, čepicí nebo šátkem. Vyhnete se tak nepříjemnému úžehu a také zabráníte poškození vlasů. Nechoďte na sluníčko mezi jedenáctou a třetí. V tu dobu jsou paprsky nebezpečně silné.

Dbejte na následnou péči

Po slunění se osprchujte a ošetřete pokožku speciální zklidňující kosmetikou. Nejlépe přípravky obsahujícími panthenol.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden