Moje chvilka pohody

Jak se starat o klouby psa?

Klouby bolí nejen lidi, ale také psy. Poradíme vám, jak o klouby vašeho psího kamaráda pečovat a také, kdy, proč a jak začít podávat kloubní výživu?

Jen málo páníčků řeší problém ještě před tím, než se pes začne hůře pohybovat, nebo dokonce kulhat. Právě kulhání je nejčastějším upozorněním, že s klouby psa není něco v pořádku. Mezi další projevy patří otok kloubu nebo bolestivost na dotek například při kartáčování, drbání nebo hraní.

Velká plemena

Problémy s klouby se často vyskytují u rychle rostoucích štěňat velkých plemen (doga, labrador, bernardýn), jejichž rodiče mají vývojové vady pohybového aparátu v rodokmenu, nejčastěji se jedná o dysplazii, ať už loktů, kyčlí nebo obou.

Těmto psům je vhodné po konzultaci s veterinářem naordinovat alespoň jednu kúru kloubní výživy v období nejrychlejšího růstu, to je mezi čtvrtým a sedmým měsícem věku. U psů obřích plemen trvá růst až do osmnácti měsíců, proto je vhodné kúru kolem jednoho roku zopakovat.

Psi v zátěži

U psů, kteří pravidelně sportují, například dělají agility, canicross nebo doktrekking, je vyšší riziko dřívějšího opotřebování kloubů. Těmto psům se doporučuje podávat kloubní výživu pro zlepšení stavu kloubní tekutiny a vyšší ochranu kloubních chrupavek.

U psů bez chronických obtíží jsou vhodné dvě kúry ročně. U závodních psů se doporučuje kúry načasovat – jednu před závodní sezónou a druhou po sezóně.

Senioři

U starších psů je to podobné jako u starších lidí – klouby začínají postupně bolet. Změny na chrupavkách jsou většinou již rozsáhlé a jsou doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit.

Začněte proto psům dávat kloubní výživu preventivně. Pokud se ještě kloubní problémy neprojevily, stačí jedna až dvě kúry ročně. Pokud již vidíte, že pes hůř chodí, chce to kúru zopakovat častěji – vždy se poraďte s veterinářem.

Psí tlouštíci

Obezita u psů má negativní dopad nejen na oběhovou a dýchací soustavu, ale také na klouby, které jsou nadměrně zatěžované a tudíž se rychleji opotřebovávají. Velmi často pak dochází k zánětům kloubů, poškození vazů nebo plotýnek v páteři.

Chovné feny

V době březosti dochází ke zvýšenému zatěžování kloubů, které jsou zatěžovány hmotností přibranou během březosti a váhou štěňat. Ideální je dva měsíce před plánovaným krytím začít s podáváním kloubní výživy.

Zlepší se stav chrupavky a organismus si začne sám vytvářet látky potřebné pro výživu kloubů. Měsíc až dva po porodu je vhodné opět nasadit dvouměsíční kúru kloubní výživy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden