Moje sladké tajemství

Jak se vyhnout rakovině slinivky?

Můžete se uklidňovat tím, že tato rakovina je poměrně vzácná. Na druhou stranu Česko si drží ve výskytu tohoto onemocnění v Evropě první příčku. Nejvíce úmrtí je přitom podle průzkumů způsobeno kouřením, mezi další rizikové faktory pak patří zvýšená konzumace alkoholu a obezita.

Vědci tvrdí, že velmi důležitou roli ve vzniku této choroby mohou hrát i stravovací návyky.

Pozor na tuk

Vaše strava pravděpodobně obsahuje jak tuky z rostlinných zdrojů, kam patří ořechy, různé rostlinné oleje či semena, tak také tuky živočišného původu, které jsou součástí masa, vajec a mléčných výrobků.

Z rozsáhlých studií vyplynulo, že mezi konzumací živočišných tuků a rakovinou slinivky je významná spojitost. Pokud máte tedy v rodině problém se slinivkou, omezte konzumaci těchto výrobků, zejména drůbežího masa. U tuků z rostlinných zdrojů se nic podobného neprokázalo, ty si můžete tedy užívat do sytosti.

Hlídejte si těžké kovy

Bylo prokázáno, že vysoké hladiny prvků, jako jsou se živočišných tuků a rakovinou slinivky je významná spojitost. Pokud máte tedy v rodině problém se slinivkou, omezte konzumaci těchto výrobků, zejména drůbežího masa. U tuků z rostlinných zdrojů se nic podobného neprokázalo, ty si můžete tedy užívat do sytosti.

Hlídejte si těžké kovy Bylo prokázáno, že vysoké hladiny prvků, jako jsou se množství železa, které se z potravin vstřebává do těla a zároveň je ho potřeba pro správnou tvorbu červených krvinek a rozklad hemoglobinu. Najdete ho například v chřestu, hruškách, hrášku, čočce nebo ořeších.

Selen pak zabraňuje poškození buněk a tkání. Jeho bohatým zdrojem jsou para ořechy či semena. Omezte kouření Někdo si bez cigarety nedokáže představit den, ale právě kouření je v případě rakoviny slinivky zásadní.

Jak už bylo zmíněno, kouření způsobuje až třetinu všech případů. Tabák navíc obsahuje kadmium – tedy prvek, který je s touto nemocí hodně spojován. Chcete-li, aby vám vaše slinivka co nejdéle a zdravě fungovala, snažte se omezit cigarety na minimum.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden