Moje šťastná hvězda

Jak se vyrovnat s cukrovkou

Toto onemocnění projevující se poruchou metabolismu sacharidů je nevyléčitelné, avšak díky současné medicíně lze cukrovku pomocí léků zvládnout. Cukrovka se projevuje především zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Tento stav je nazýván hyperglykemie a nemělo by k němu docházet. Hodnoty cukru v krvi se měří nalačno. U zdravého člověka se hodnota cukru v krvi projevuje od 3,5 do 5,5 mmol/l. U nemocného cukrovkou je pak tato hodnota vyšší.

Příčiny

Diabetes mellitus dělíme do dvou skupin, a to diabetes I. typu a diabetes II. typu. Každý z nich má jinou příčinu. U prvního typu je příčina vzniku především v tom, že buňky slinivky břišní, které mají hlavní funkci v produkci inzulinu, jsou ničeny vlastním imunitním systémem. Tento typ má v České republice přibližně 7 procent nemocných cukrovkou. Obvykle se začíná projevovat již v dětství a během dospívání. U druhého typu, který vzniká až v dospělosti, je snížena citlivost tkání těla k inzulinu.

U prvního typu hovoříme o autoimunitním onemocnění, jedná se o absolutní nedostatek inzulinu. U druhého typu je nedostatek inzulinu relativní. Cukrovka může být částečně způsobena genetickými predispozicemi.

Příznaky

Stejně jako ostatní onemocnění, i cukrovka má své příznaky. Mezi ty patří především pocit žízně a s ním spojené časté močení, které je obvyklé i pro noční hodiny. Nemocný má chuť k jídlu, ale jeho hmotnost klesá, ačkoli jí, jak je zvyklý. Dalším příznakem je i zvýšená únava.

Diagnostika

Zda se jedná o cukrovku, určí lékař na základě měření hyperglykemie. Ta se určuje z krve. V současné době může test provést praktický lékař, který má k dispozici glukometr. Z kapky krve se pak hladina cukru určí na počkání. Většina lékařů však pacienta odešle na odběry krve, které ukážou, jak jeho tělo cukr zpracovává.

Léčba

Nemocní cukrovkou jsou odesláni praktickým lékařem na specializované pracoviště. Zde je pacientům nasazena léčba. Ta spočívá v dodržování diety, pravidelném stravování a podle závažnosti onemocnění i podávání léků. Jak je to u nás? Počet nemocných cukrovkou u nás stoupá. Podle posledních dat se s ní léčí více než 800 000 Čechů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden