Můj kousek štěstí

Jak se zbavit nespavosti? Dodržujte desatero spánkové hygieny!

Nekvalitní spánek sníží kvalitu vašeho života. Budete unaveni, podráždění, vaše koncentrace se zhorší.

Nemusíte hned spěchat k lékaři! Existuje mnoho bylinek a triků, které vaši nespavost vyléčí. Meduňka lékařská si zaslouží první místo. Má celkově uklidňující vliv na náš organismus, dává se jako příměs do čajů pro uvolnění a relaxaci duše i těla, uklidňuje nervový systém a snižuje krevní tlak. Je chuťově velmi příjemná a voní po citrónech. Účinný čaj si připravíte z jedné vrchovaté čajové lžičky sušené drogy na 1 čajový šálek, přelijete horkou vodou, přiklopíte a necháte 15 minut odstát. Pít by se měl příjemně teplý hodinu před spaním. Třezalka tečkovaná se také používá od nepaměti na uvolnění nervového napětí, proti nespavosti a depresím. Dalším dobrým uspávačem je květ levandule. Má celkově sedativní a antidepresivní účinky, čehož se využívá nejen při nespavosti, ale i při celkové podrážděnosti či hysterii.

Zkuste si dát pivo

Po jedné večerní sklenici se usínání mnohým lidem usnadní. Musíte ale vypít maximálně dvě piva, protože alkohol povzbuzuje. Chmelové šištice jsou známé svým sedativním účinkem. Látky v nich obsažené uklidňují nervy a zpomalují tep. Před cestou do postele je dobré si dopřát také uvolňující koupel. Hrst meduňky a levandule spaříte horkou vodou a necháte 15 minut odstát. Aromatický výluh přidáte do koupele, která by před spaním neměla být horká, ale jen příjemně teplá. Odpočívání v provoněné koupelně je tím pravým balzámem pro uklidnění těla i mysli. Když si k tomu zhasnete světlo, zapálíte svíčky a pustíte příjemnou hudbu, atmosféra bude dokonalá. Pokud nemáte čas na koupel, můžete využít aromaterapie. Stačí kápnout 3 kapky esenciálního olejíčku na hladinu zahřáté vody v aromalampě. Relaxační a uklidňující účinky mají oleje s výtažkem levandule, meduňky, magnólie, vodního melounu, pomeranče, santálového dřeva, vanilky a majoránky.

Desatero spánkové hygieny

1. Čtyři hodiny před spaním nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje.
Omezte jejich požívání i během dne. Působí povzbudivě.

2. Vynechte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 3 hodiny před ulehnutím.

3. Lehká procházka po večeři může zlepšit váš spánek. Naopak cvičení 3 hodiny před ulehnutím může spánek narušit.

4. Po večeři neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit stresu.

5. Nepijte večer alkohol – zhoršuje kvalitu spánku.

6. Nekuřte před usnutím a v době nočního probuzení. Nikotin organismus povzbuzuje.

7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu (odstraňte z ložnice televizi, v posteli nejezte, nečtěte si a přes den ani neodpočívejte).

8. V ložnici minimalizujte hluk a světlo a zajistěte teplotu kolem 18º C.

9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu.

10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden