Můj čas na kafíčko

JAK SE ZBAVIT OBTÍŽNÉHO HMYZU?

Octomilky? Mouchy? Zvlášť v tomto období k nám otevřenými okny dorazily houfy nepříjemných návštěvníků. Poradíme vám, jak s nimi jednoduše a přitom ekologicky skoncovat.

Na domácí škůdce existují nejrůznější chemické„traviče", ale ne vždy jsou v bytě použitelné. Není divu, že tam, kde jsou malé děti, zvířata, anebo se skladují potraviny, se vám do žádné chemie nechce. V těchto případech můžete škůdce likvidovat mnohem šetrněji. Vystačíte si s tím, co máte běžně v kuchyni. V zásadě ale platí, že pokud nějakou havěť objevíte, začněte ji likvidovat ihned, jinak se vám v bytě rozmnoží.

Mouchy

Je jich všude plno, kladou vajíčka, kde je napadne, nepříjemně vám v noci bzučí v pokoji...ale víte, že je odpuzuje třeba obyčejná pažitka? Muškáty či afrikány – mají schopnosti odpuzovat hmyz.
Podobné účinky mají třeba levandule nebo bazalka. Proti mouchám působí i sušené květy šeříku.

Jak na ně:

·         stačí dát na okno květináč s pažitkou, a máte klid.

·         skvěle pomůže i truhlík osázený rajčaty

·         klasická červenobílá muchomůrka nakrájená na talíři

·         jindy můžete v bytě zapálit citrusové vonné olejíčky nebo svíčky s vůní citrusů. Po takovém aroma mouchy zrovna neprahnou

Octomilky

Vinné mušky neboli octomilky jsou maličké hnědočervené potvůrky, které přitahuje všechno, co je nakyslé nebo nahnilé, a tam snáší vajíčka. Pokud nezasáhnete včas, máte jich během pár dnů doma celou armádu.

 Jak na ně:

·         na kuchyňskou linku postavte misku s octem. Mušky se na něj nalákají a utopí se.

·         nesnášejí vůni hřebíčku, tak jim ho po bytě pěkně naservírujte.

·         osvědčená je i takováto past: do igelitového sáčku dejte kousek přezrálého banánu, pevně ho uzavřete a nadělejte do něj nůžkami z manikúry malé dírky. Octomilky do něj vletí, ale ven cestu nenajdou.

·         poletují-li vám mušky kolem květináče, pak do hlíny zapíchněte stroužek česneku. Za pár hodin už květinu obtěžovat nebudou.

Mravenci

Když vám do bytu vlezou mravenci, není lehké se jich zbavit. Většinou na ně nezabírají žádné chemické postřiky nebo prášky, a když ano, tak jen dočasně, po chvíli se objeví znovu. Mravenci se shlukují ve skupinkách podél oken, dveří, pod fasádou a postupně se snaží dostat až do domu. Tam se objevují poblíž topení, stoupaček a parapetů, dokonce se dovnitř dostávají i digestoří.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden