Můj kousek štěstí

Jak se zbavit pigmentových skvrn

Objevily se vám na rukou stařecké skvrny? Nesmiřujte se s nimi! Zkuste některé z našich tipů a navraťte svým rukám jejich mladistvý vzhled...

Pigmentové skvrny nebo tzv. stařecké skvrny jsou nevyzpytatelné. Mohou se objevit už po čtyřicítce a provázet vás až do konce života. Nejčastěji esteticky hyzdí kůži na hřbetech rukou, kde se projevují v podobě hnědých fleků a skvrn.

O důvodech jejich vzniku se neustále polemizuje. Podílí se na něm jak věk, tak genetické dispozice, ale i častý pohyb na slunci. Při odstraňování pigmentových skvrn musíte být ale trpělivá. Neexistuje žádný zázračný krém, který by vás jich zbavil za pár dnů.

Pro začátek ale můžete sáhnout do spíže, kde najdete pár účinných prostředků. Výskyt stařeckých skvrn můžete omezit správnou výživou. Velmi prospěšná je strava bohatá na vitaminy C, E, A a selen. Zkuste proto jíst denně až čtvrt kila čerstvého ovoce a zeleniny, zejména červené zelí nebo brokolici.

Důležitá je také konzumace mrkve a meruňky, které patří mezi antioxidanty a udržují organismus v rovnováze. Omezte také přílišné opalování, které má na vzniku pigmentových skvrn nezanedbatelný podíl, zejména u lidí se světlejší pletí.

Při přírodním odstraňováním pigmentových skvrn platí, že musíte být trpělivá a dodržovat pravidelnost. První výsledky se mohou dostavit až po měsíci, kdy dochází k celkové obnově buněk. Čekání se ale vyplatí - odměnou vám bude mladší vzhled vašich rukou! Nejznámější metoda domácího bělení je pomocí citronové šťávy, kterou nanášíme alespoň 2x denně.

Kyselina citronová napomáhá odlupování kůže a vede k postupnému zesvětlení pigmentu. U této metody ale nezbytná opatrnost, natřená místa by se neměla vystavovat slunečním paprskům. Kůže je totiž oslavená a mohly by se naopak začít tvořit nové skvrny! Šetrnější metodou je směs medu a jogurtu.

Vezměte od každého lžičku, smíchejte, naneste na postižená místa a po půl hodině smyjte. Podobné účinky má i podmáslí, kdy se o zesvětlení stařeckých skvrn postará kyselina mléčná. Proto neváhejte a dopřejte si pořádnou lázeň v podmáslí!  Lékárny také nabízí velké množství krémů, které jsou rychlejším řešením než domácí léčba.

Výhodou krémů je, že mají kromě bělících i hydratační a ozdravné účinky. Při chemickém bělení ale pamatujte na očistu organismu, pro kterou skvěle slouží semínka ostropestřce mariánského. Ty jsou volně k dostání v lékárně a můžete si z nich připravit výborný čaj nebo je jen přimíchat do jídla.

Nejrychlejším řešením, jak se zbavit stařeckých skvrn, jsou metody mechanického obrušování, zmrazení nebo odstranění prostřednictvím laserových paprsků. Jejich výhodou je, že vrstva pokožky postižená skvrnami je odstraněna aniž by se poškodila okolní kůže.

Takto ošetřená kůže je však velmi citlivá na UV záření, proto se vyhýbejte přímým slunečním paprskům, stejně jako při ošetření pomocí citronové šťávy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden