Moje chvilka pohody

Jak se zbavit problému

Někdy čelíme problémům, které nelze vyřešit nebo jsou pro nás tak velké, že je nemůžeme řešit my sami. Co s tím tedy lze dělat?

Jako první se nabízí rada, pokud nemůžete problém vyřešit, hledejte způsoby, jak jej odstranit. Dalším krokem, pokud nelze problém odstranit, je, začít hledat způsoby, jak jej zmenšit.

Rozdíl mezi velkým problémem a malým problémem je míra rizika, kterému jsme vystaveni. Pokud tedy příčinu nemůžete nijak napravit, pokuste se alepoň její účinky snížit.

Jsou tu přece i jiní

Zjistěte, zda můžete problém delegovat na někoho jiného. Někdy jsou naše vlastní možnosti ty nejlepší. V mnoha případech se však můžeme obrátit o pomoc na ostatní.

Pokud tak učiníte, může to ušetřit váš čas. Většina problémů se navíc snáze vyřeší při pohledu z jiné, nové perspektivy. Od svého problému se ale tím, že ho za vás řeší někdo jiný, nedistancujte a neutíkejte od něj.

Zkuste si uvědomit, proč jste ho nedokázali vyřešit sami. Jaké znalosti nebo jaké kroky by usnadnily jeho zvládnutí. Byli byste schopni tento problém vyřešit, kdybyste jen věděli… Z nepříjemného problému tak můžete nakonec mít užitek v podobě poznání a poučení se.

Nehromaďte je

Život každého z lidí se skládá z nepřetržité řady problémů a překážek. Jde jenom o to naučit se je úspěšně zvládat. Rozhodně je neodkládat a nekumulovat.

Mnohdy si lidé myslí, že problémy, jejichž řešení se v minulosti dokázali vyhnout, jsou pryč. Opak je však pravdou. Nevyřešené problémy z minulosti mohou kdykoliv vyplout na povrch a udeřit ještě větší silou než kdysi.

Proto se nebojte konfliktů a nepříjemností, smiřte se s dočasným nepohodlím, naučte se čekat na odměnu, nestyďte se říct si o pomoc druhým, kteří vám dodají sebevědomí a odvahu udělat něco se svou životní situací.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden