Moje chvilka pohody

Jak se zbavit stresu

Díky trvalému stresu nemůžete spát, špatně jíte a jste protivní. Stres vám způsobuje okolí – lidé, pracovní vytížení, ale také vy sami ho přiživujete. Čím? Nutíme svoji hlavu, aby dělala něco jiného, než tělo.

Jakmile se totiž věnujete jedné činnosti a u toho přemýšlíte o jiné, váš mozek neví kudy kam. Vidí něco před sebou a reaguje na to. Druhá věc se odehrává v myšlenkách a na tu taky reaguje. Nemůže jinak než posílat tělu všechny tyhle signály.

A tak se největší část příčin stresu odehrává ve vaší hlavě. Velké části stresu se zbavíte, když se budete důsledně zabývat vždycky jednou věcí.

Tři kroky k pohodě

Chvilku pozorujte, co váš mozek vytváří. Je to katastrofický scénář, který končí totálním debaklem? Nebo je to spíš série pochyb o sobě a svojí hodnotě? Nyní si to, co jste zjistili, napište. Všechny myšlenky, obrazy, pocity, které vás k tomu napadají. Podívejte se, co vzniklo na papíře a zkuste se z celé situace vymotat.

Jak se lépe soustředit

Teď se můžete začít soustředit na to, na co potřebujete. Jak? Rozdělte si úkol na malinkaté krůčky. . Budete mít pocit, že se hýbete z místa, zůstává za vámi úspěšně odvedená práce a ještě k tomu budete vždycky vědět, že na daný úkol stačíte a za chvíli bude po něm.

Vaše pozornost se výrazně zlepší. Také si kolem sebe kliďte. Tak, jak to vypadá kolem vás, tak to vypadá i ve vaší hlavě. Jestli ztrácíte pozornost, když mluvíte s lidmi nebo vám úplně vypadne nit, když máte něco prezentovat, koukněte se, jak se mají vaše prsty u nohou! Vrátí vám to myšlenky do těla a donutí vás to projet celým tělem, než se dostanete k prstům. Zastaví to splašené myšlení a vám to dá pocit, že máte zase situaci pod kontrolou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden