Moje sladké tajemství

Jak se zbavit závisti?

Závist hýbe světem Závist je přirozená lidská emoce, kdy toužíte po tom, co má někdo jiný. Je to nejhloupější ze všech neřestí a trvá déle než štěstí těch, kterým závidíte. Také reklamy si často zahrávají s probouzením závisti.

Nechcete být závistivá, ale ruku na srdce: Každá z nás někdy někomu něco závidí. Jak závist škodí? A život spousty lidí je na závisti dokonce založen. I svět celebrit je postavený na závisti, neboť ukazuje přepych a luxus slavných hvězd. Závidění si partnera, majetku a životního stylu je staré jako lidstvo samo. Máte zničený vztah s kamarádkou, protože nedokážete předstírat, že jí přejete úspěchy? Hledáte informace o svém bývalém partnerovi a díváte se na fotky jeho snoubenky? Přestaňte se ničit! Tohle všechno z vás vysává energii, kterou byste mohla věnovat něčemu jinému. Závist vám totiž bere čas, sžírá vaše myšlenky, kazí vztahy a ničí vaši osobnost. Nic není jak se zdá Možná to vypadá, že někdo má vše, co člověk může chtít – partnera, krásné vlasy, peníze, nebo úspěchy.

Jenže věci nejsou vždy takové, jaké se zdají a nikdo nemá dokonalý život. Pokud máte pocit, že někdo má vše, co chcete vy, je velmi pravděpodobné, že vy máte zas naopak něco, co by si zase přál mít on. Neidealizujte si ostatní a nemyslete si, že někteří lidé mají neomezené štěstí.

Přestaňte se odsuzovat Když někomu závidíme, často je to proto, že si sami připadáme neschopní. Zaměřujeme se na cizí kariéry, partnery, majetek, protože máme pocit, že nic z toho nemáme. Zkuste se přestat odsuzovat a mít se raději.

Uvidíte, že nebudete ostatním tolik závidět. Je možné, že závidíte někomu něco, protože litujete, že takové štěstí nemáte. Když budete vnímat svět z pohledu, co nemáte, budete nešťastná a závistivá. Zkuste vnímat svět z obrácené optiky: Z toho, co máte! Každý má svou cestu Uvědomte si, že je naprosto v pořádku, že se nacházíte v jiné životní fázi, než ostatní lidé.

To, že nemáte práci svých snů, nebo milujícího partnera, přece neznamená, že byste měli závidět lidem, kteří to mají. Život není série úkolů, které musíte postupně odškrtnout. Každý má svoji vlastní životní cestu a ničí cesta není smysluplnější, než cesta někoho jiného. Čas, který trávíte tím, že si přejete mít to, má ten druhý, byste měla raději trávit prací na sobě. Nikdo není dokonalý Závist je hodně o naší schopnosti sebehodnocení.

Každý člověk má nějaké nedostatky a trápí se kvůli něčemu jinému. Proto je zbytečné se užírat: Jakto, že se ten druhý má líp, než já? Přestaňte se srovnávat s ostatními. Uvědomte si, že jste skvělá, a že máte spoustu dobrých vlastností.

Nepopírejte svoji závist a žárlivost. Připusťte si, že tyto emoce skutečně cítíte a snažte se to změnit. Uleví se vám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden