Moje sladké tajemství

Jak si poradit s klíšťaty?

Krásné počasí nás láká také k toulkám po loukách a lesích, které jsou ale plné klíšťat! Poradíme, jak se klíštěte zbavit tak, abyste neohrozili své zdraví.

Snažte se odstranit klíště co nejdřív po přisátí. Základem je odhalit ho a odstranit včas, abyste co nejvíc snížili riziko přenosu infekce, například klíšťové encefalitidy. Po každé procházce nebo práci na zahrádce se pečlivě prohlédněte a zkontrolujte, zda se na těle neusídlil nevítaný host.

Na klíšťata sahejte co nejméně. Odstraňte je pinzetou a v rukavicích.

Jak se klíštěte bezpečně zbavit?

Ideální je připravit si jednorázové gumové rukavice a vzít si speciální pinzetu nebo kleštičky. Klíště a okolní kůži potřete nebo zakápněte důkladně dezinfekčním prostředkem. V žádném případě nepoužívejte olej nebo jakýkoli jiný tuk či mast, klíště by se mohlo začít dusit a vyvrhnout do rány své jedy způsobující nemoci.

Klíště jemně uchopte a kývejte jím ze strany na stranu, po chvíli se pustí, podeberte jej těsně u kůže a vytáhněte ven. Po vyjmutí postižené místo na kůži znovu pečlivě potřete nebo postříkejte dezinfekcí.

Jak na něj chytře?

Zabalte ho do ubrousku a spláchněte do záchodové mísy. Během následujících tří týdnů sledujte pravidelně místo, kde jste měli klíště přisáté. Může se objevit menší červený flíček nebo zarudlá boulička, která svědí. To je normální reakce. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat nebo uprostřed vybledne, vyhledejte lékaře a nechte se vyšetřit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden