Můj kousek štěstí

Jak si poradit s ucpaným nosem?

Víte, jak zatočit s tímto nepříjemným neduhem, aniž byste museli užívat drahé přípravky? S takovou prkotinou si naši předkové snadno poradili.

Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit tím, že sníte lžičku nastrouhaného křenu.Podobný účinek má i nastrouhaný zázvorový oddenek. Do jídel si přisypte chilli nebo jiné pálivé přísady. Přidáte-li je do vhodného pokrmu, okamžitě se vám bude snadněji dýchat. Zkusit můžete také zábal z hořčice. Tři lžíce hořčičných semen rozemelte na prášek, smíchejte se šálkem mouky a s vodou, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete mastným krémem a poté naneste hořčičnou pastu. Pronikavé aroma přispěje k uvolnění dutin, teplo povzbudí krevní oběh a uvolní hlen.Zábal nechte působit 15 minut.

Vlažná slaná voda

Med posiluje bílé krvinky v jejich boji s infekcemi. Podobně působí i česnek. Denně proto snězte jeden rozmačkaný stroužek. Dokonce i lékaři doporučují provádět každé ráno proplachování nosu mírně slanou vlažnou vodou.Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Pokud máte i teplotu, na noc si navlékněte mokré ponožky. Srazíte horečku a uvolníte ucpané dýchací cesty.Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Pár tenkých bavlněných ponožek namočte do studené vody, vyždímejte je a natáhněte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky si oblečte druhé suché.

Horká pára a čaj

Užitečným pomocníkem je horká koupel.Stačí si napustit vanu, do ní přidáme trošku aromatických silic (jehličnany, eukalyptus, tea tree), nebo stačí trocha mořské soli. Páru můžeme využít také. Do hrnce s vařící vodou přikápneme nějakou z výše uvedených silic nebo dáme hrst heřmánku či tymiánu, nakloníme nad něj hlavu, přikryjeme ji ručníkem a 15 minut inhalujeme.Vdechujeme nosem a vydechujeme ústy. Ucpaný nos pomůže uvolnit i horký nápoj. Nejčastěji samozřejmě čaj. Ale také teplé polévky mají podobný efekt. Ten můžeme ještě zesílit, když využijeme různé koření či zeleninu.Nejúčinnější jsou pepř, paprika, česnek, zázvor, křen a cibule. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden