Můj kousek štěstí

Jak si udržet doma příjemné teplíčko?

Teplo domova se na rodinném rozpočtu po chladných měsících nepříjemně projeví. Znáte triky, jak mít doma krásně teplo a přitom se finančně nevyčerpat?


Existuje několik rad, která vám pomohou snížit náklady na příjemné prostředí v zimě. Nejdůležitější radou je nezakrývat topná tělesa. Topení pak totiž nemůže volně předávat teplo do místnosti a dokáže zvýšit spotřebu až o 40 procent.


Velký pomocník je také alobal. Pokud jej přilepíte po celé straně radiátoru, která směřuje ke stěně, zabráníte tak úniku tepla k sousedům. Po pečení nechte troubu otevřenou, abyste plně využili potenciálu, který nabízí.


Větrejte krátce!


Možná ve vašem bytě máte závěsy jen jako dekorační prvek, v zimě je však můžete využít i prakticky. Pomůžou vám zabránit úniku tepla. Odsuňte křesla, židle a stoly co nejdále od topení. Teplo se bude šířit rychleji.


Při větrání otevřete okna vždy dokořán. Vzduch se rychle vymění, ale stěny zůstanou teplé. Na větrání stačí 10 minut. Ať už topíte plynem, nebo tuhými palivy, nezapomínejte na pravidelné revize. Ty dokážou odhalit špatně fungující kotel, který může mít výrazně nižší výkonu.

Vystavte byt slunci


Pečlivě zavírejte dveře mezi místnostmi. Především pokud každou místnost vytápíte na jinou teplotu. Taká stará okna pouštějí mnoho tepla. Starý rám snadno utěsníte silikonovým těsněním – sníží ztráty až o čtvrtinu.


Dobrou čtvrtinu tepla ušetříte také nalepovací fólií. Netěsnícími dveřmi vám také unikne až 40 % tepla. Důležitá je tloušťka křídla, dobře doléhající práh a těsnicí izolace. Jestli vám táhne kolem dveří, zjistíte snadno pomocí plamene svíčky. A snažte se i v zimě využít maximálně slunce. Pokud je venku slunečno, nechte přes den roztažené závěsy. Paprsky dopadající do místnosti dokážou ušetřit víc tepla, než kolik ho udrží závěs.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden