Moje sladké tajemství

Jak si zajistit co nejzdravější spánek?

V noci se převalujete a ráno se místo odpočinutí cítíte jako převálcovaní? Možná na to jdete špatně. Naštěstí není všem dnům konec a vy si můžete dopřát mnohem kvalitnější spánek. Stačí se řídit našimi pár skvělými tipy.

U výběru postele hraje hlavní roli stabilita rámu a kvalita roštu. Co je ale alfou a omegou zdravého spaní? Správně zvolená matrace. Nikdo by se při výběru neměl přizpůsobovat partnerovi nebo aktuální nabídce. Další požadavky na postel už jsou čistě na vašich preferencích.

Správné lůžkoviny

Může to znít jako maličkost, ale čisté a svěží lůžkoviny výrazně ovlivňují kvalitu našeho spaní. Prostěradlo i svrchní povlaky by měly po každé noci mít možnost dostatečně větrat, zapomeňte tedy na úhledné stlaní hned po probuzení.

Lůžkoviny dle potřeby často vyměňujte, zamezíte množení různých „breberek“, se kterými určitě nechcete trávit své noci.

Máte málo kyslíku?

Těsně před uložením se ke spánku pokoj vždy vyvětrejte. Ať je venku mráz, či parné léto, pustit do místnosti čerstvý vzduch je základ. A pokud je vám zima, pod peřinou se za chvilku zahřejete, ta chvilka nepohodlí za to stojí. Mozek během spánku prochází různými zásadními procesy a jeho dostatečné okysličení je nesmírně důležité.

Když je velké horko

Pokud si před spaním vzorně vyvětráte a pak „osolíte“ topení, protože se v místnosti ochladilo, děláte strašlivou chybu. V místnosti nesmí být vyloženě zima. O trochu nižší teplota, než je váš standard, ale zajistí ten správný tepelný komfort při spánku.

Platí pravidlo, že byste neměli konzumovat žádné jídlo alespoň 2 hodiny před uložením se ke spánku. Večeře by měla být lehčí a dobře stravitelná. Je nutné se vyvarovat kofeinových a sladkých nápojů alespoň 4 hodiny před spaním, poté pijte jen vodu nebo slabší bylinné čaje.

Obrazovky dejte z ložnice pryč

Telefon, televize, počítačová obrazovka – to vše jsou zabijáci dobrého spánku, a pokud si v noci chcete skutečně odpočinout, před spaním se věnujte raději četbě nebo jiným lehčím činnostem. Všechny obrazovky totiž vyzařují modré světlo, které náš mozek spíše nabuzují a znesnadňují nám tak bezproblémové usínání.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden