Moje šťastná hvězda

Jak si zlepšit spánek?

Někteří trpí poruchami spánku pravidelně, jiní jenom někdy. Podle údajů Světové zdravotnické organizace dobře nespí téměř polovina dospělé populace! Co tedy dělat pro zlepšení spánku?

Spát jděte ihned, jakmile ucítíte první náznaky únavy. Místnost by měla být chladnější, vyvětraná bez zbytečného světla a v tichu. V posteli nečtěte, nejezte, nesledujte televizi a zbytečně nepřemýšlejte nad náročnými tématy. Snažte se chodit spát ve stejnou hodinu, ať si tělo zvykne na určitý rytmus. Před spaním nevykonávejte náročnou fyzickou aktivitu, tu si nechte na den. Samozřejmostí je vynechat večer pití kávy, zeleného čaje, kolových nápojů a těžkých jídel.
Když se vám nepodaří po třiceti minutách usnout, vstaňte, jdete se projít po bytě, poslouchejte hudbu nebo si chvíli čtěte. Poté se vraťte zpátky do postele.

Vsaďte na bylinky

Pokud se váš spánek nezlepší ani poté, je načase sáhnout po pomocnících. „Začít bychom měli od přírodních, méně návykových čajů a přípravků, obsahujících např. meduňku, kozlík, mátu, chmel, třezalku nebo mučenku. Hormon melatolin (jeho produkce je největší za tmy, s věkem se snižuje) přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí. Lze sáhnout i po homeopatických přípravcích,“ říká lékarnice BENU Ivana Lánová.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden