Můj čas na kafíčko

Jak si zlepšíte špatné trávení?

Mnohé ze zažívacích potíží máte ve své moci.

Pokud vás po jídle často trápí pálení žáhy, nadměrné říhání či bolestivá plynatost, začne vás to frustrovat. Co za těmito zdravotními potížemi nejčastěji stojí? A jak je zmírnit?

Sledujte, po kterých jídlech se vám příznaky zhoršují. Některé zažívací potíže mohou být projevem potravinové nesnášenlivosti na laktózu či lepek.

Bez změny to nepůjde

Omezte tučná, smažená a obtížně stravitelná jídla. Opatrně s přesolenými potravinami a sladkostmi. Vybírejte si stravu bohatou na vlákninu: ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné pečivo a probiotika, jako kysané mléčné výrobky a kvašenou zeleninu.

Jezte raději menší porce jídla a častěji. Odkládání jídla na večer vede k tomu, že toho sníte více a sáhnete po nevhodných potravinách. Rovněž se nepřejídejte na noc. Sousta vždy pečlivě rozkousejte a nehltejte. Hlídejte si zdravou hmotnost a snažte se předcházet nadváze.

Opravdu už ani bublinky

Pro správné trávení je důležitý dostatečný příjem tekutin, zejména když vás trápí zácpa či průjem. Během jídla ale nepijte a vyvarujte se bublinkových nápojů, jako jsou limonády, perlivé vody a pivo, a nápojů s umělými sladidly. Omezte také konzumaci kávy a alkoholu.

Omezte tučné jídlo, a tíže z bříška zmizí.

Snadnější vyprazdňování

Pro správnou funkci střev je důležitý pohyb, který pomáhá rozhýbat střevní peristaltiku. Snažte se přemoci touhu po jídle a raději běžte na krátkou procházku. Nedostatek spánku a stres vedou k přejídání a často souvisí se syndromem dráždivého tračníku.

Neodkládejte potřebu jít na stolici a ideálně choďte v pravidelný čas (ráno po snídani). Ranní vyprazdňování můžete podpořit i sklenicí teplé vody po probuzení. Vyprazdňujte se v předklonu s koleny přitaženými k břichu! Využít můžete i stoličku, kterou si nohy podložíte.

Vsaďte na bylinky

Pro správné trávení můžete využít i koření, jako například anýz, bazalku, oregano, kopr, kmín nebo majoránku.

Jak pomůže lékárna?

Trávicí enzymy pomohou při těžkosti po jídle spolu s pocity plnosti. Doplní totiž chybějící enzymy slinivky a pomohou tak s trávením. Žaludeční kapky podpoří díky obsaženým bylinám zažívání a pomohou tak při obtížném trávení a křečích.

Probiotika dodají do trávicího ústrojí probiotické kmeny bakterií a pomáhají tak obnovit přirozené složení střevní mikroflóry. Léky na žlučník pomohou po konzumaci tučných jídel. Podpoří tvorbu žluče a její vylučování do tenkého střeva a usnadní trávení tuků.

Antacida přinesou rychlou úlevu při pálení žáhy a překyselení žaludku. Okamžitě zneutralizují nadměrnou kyselost žaludečního obsahu. Simeticon zmírní nadýmání a uleví při plynatosti. Působí na bubliny plynu v trávicím ústrojí. Ty se rozpadnou a snáze se tak vstřebají stěnou střeva.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden