Moje sladké tajemství

Jak snadno odhalit krevní sraženinu?

Velkým strašákem posledního roku je pro nás všechny nejen onemocnění Covid-19. Ve spojitosti s ním lékaři často zmiňují trombózy, které někdy mohou mít fatální následky.

Co to je, jak vzniká a jak ji včas rozpoznat? Zdravá krev má schopnost přirozeně se srážet, což je důležité například při zranění nebo po vytržení zubu.

Pokud se ale krev srazí uvnitř těla, dojde k ucpání cévy a tím se zamezí přívodu kyslíku do některého orgánu. Pokud jsou jím mozek, srdce, plíce nebo ledviny, jde o život!

Pozor na úrazy a letadlo

Nejrizikovější jsou činnosti, u kterých je omezený průtok krve, jako je například dlouhé cestování, při kterém je nutné sedět. Zvýšené nebezpečí hrozí také v období po operacích nebo úrazech, ale i těhotným a ženám v šestinedělí.

Pravděpodobnost trombózy roste i u kuřáků. Poslouchejte své tělo. Existuje ale několik typických signálů, které nás na problém mohou upozornit. Jedním z nich je otok horní nebo dolní končetiny.

Projevit se může i tupá bolest, která se projevuje hlavně při pohybu nebo ohýbání končetin. Příznakem je i zarudnutí a horkost v místě, kde se nachází ucpaná žíla.

Naopak trombotické bolesti v hrudníku bývají velmi ostré. Zpozornět byste měli i v případě, že vám velmi buší srdce a jste dušní nebo vás sužuje nevysvětlitelný kašel, který nemá zjevnou příčinu. V těchto případech je dobré kontaktovat lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden