Moje šťastná hvězda

Jak snížit cholesterol přírodní cestou

Téměř polovina Čechů má vysoký cholesterol, většina z nich o tom ani neví. Jaké potraviny jíst, aby byl cholesterol nižší? A můžete to zvládnout i bez léků? Určitě ano, poradíme vám, jak na to.

Zrádný cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nezbytná. Je součástí každé buňky. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, je třeba s tím něco dělat.A nemusíte hned brát léky. Jestliže vám nedávno lékař sdělil, že máte vysoký cholesterol, stačí upravit jídelníček.

Ovesné vločky

Klíčem ke snížení cholesterolu může být i změna snídaně.Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 procenta za pouhých šest týdnů.Může za to beta-glukan, což je látka v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.

Zkuste lososa a tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou jedny ze divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem.

Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to je snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten dobrý cholesterol. Pokud vám tučnější ryby nechutnají, dejte si denně po jídle lžičku rybího oleje.Skvěle povzbudí trávení a dokonce zhubnete.

Blahodárné ořechy

V časopise American Journal of Clinical Nutrition vyšla studie, podle které se lidem, kteří denně snědli 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce, snížil celkový cholesterol o 9,3 procenta.Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí. Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, jen do toho, ale mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno.

Rada na závěr nebo snad jen pro upřesnění – praženým slaným oříškům se vyhněte. Sůl zvyšuje tlak, což tělu vůbec neprospěje.

Fazole na srdce

Fazole jsou hodně dobré pro vaše srdce. Pokud je zařadíte pravidelně do jídelníčku, pomůže vám to snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi. A to z jednoduchého důvodu zvaného vláknina. Bylo prokázáno, že umí zpomalit proces vstřebávání cholesterolu z některých potravin.

Špenát proti infarktu

Oblíbený pokrm Pepka námořníka obsahuje velké množství luteinu, který se nachází v zelené listové zelenině a také ve vaječném žloutku. Dlouhou dobu byl lutein spojován s prevencí makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty. Nyní ale výzkum naznačuje, že už 1/4 šálku potravin bohatých na lutein pomáhá chránit i před infarktem tím, že ze stěn cév odstraňuje nánosy cholesterolu, které mohou způsobit jejich ucpání.

Zázračné avokádo

Avokádo je poslední dobou velmi populární potravinou a je tomu tak právem. Je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu HDL cholesterolu, ale současně také snižují hladinu LDL cholesterolu.

Fytosteroly, které jsou v avokádu obsažené, dokážou zpomalovat absorbování cholesterolu z potravy. Ale pozor, avokádo má trochu vyšší obsah kalorií a tuků, takže pokud si hlídáte váhu, používejte ho v kuchyni s mírou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden