Moje chvilka pohody

Jak správně krmit kočku?

Kočky jsou oproti pejskům opravdové gurmánky. Jen na jazyku mají více než pět set chuťových pohárků, takže jsou ve stravě hodně vybíravé. Jaká pravidla musíte při jejich krmení dodržovat, aby měly dlouhý a šťastný život?

Kočky jsou od přírody masožravci a lovci. Jejich strava by se měla skládat především z masité stravy a měla by být bohatá na bílkoviny a živočišné tuky. Správné krmivo, ať už se jedná o granule, konzervy nebo kapsičky, musí mít jako hlavní ingredienci maso a bílkoviny krmiva musí pocházet především ze živočišných zdrojů. Rostlinné bílkoviny nejsou pro kočku příliš vhodné.

1 Kočku je lepší krmit několikrát denně. „Na rozdíl od psa, kde z výchovného hlediska není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí nechat ji přes noc. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci,“ vysvětluje odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka. Kočce dávejte v pravidelných intervalech dvě až tři menší porce krmiva denně. Denní porce krmiva se pohybuje od 125 do 300 gramů. Záleží na plemenu, hmotnosti a zdraví kočky.

2 Pokud je kočka březí, krmte ji v druhé polovině březosti, kdy se vyvíjí plod, většími porcemi 3 až 4krát denně. Staré kočky byste měli krmit menšími porcemi 3 až 4x denně. Kastrované kočky jsou často trochu lenivěj

ší, a tak mají méně pohybu a tedy větší tendence přibírat na váze. Dávejte jim speciální krmivo označené „light“.3 Kočky mají rády zaběhlé rituály, proto je důležité krmit je každý den ve stejnou dobu. „Ráno je ideální krmit kolem osmé, večer kolem šesté, případně pak v noci misku doplnit. Misky po každém jídle důkladně umyjte. Některé kočky z ušpiněných misek odmítají jíst,“ upozorňuje Martin Pučálka.

4 Stejně jako u psů, tak i u koček je důležitý pitný režim. Jeho nedodržování může zvířeti přivodit vážné zdravotní následky, jako jsou například nemoci močových cest. V ideálním případě by kočka měla vypít asi 150 ml vody denně. Misku s čistou vodou nechávejte těsně u misky s jídlem.

5 Velice důležitá je u koček i teplota podávaného jídla. Nejraději mají teplotu kolem 38 stupňů, připomíná jim totiž čerstvě ulovenou kořist. Kočce proto nikdy nedávejte potravu přímo z ledničky. Jestliže skladujete otevřenou konzervu v lednici, vždy odměřenou porci ohřejte na pokojovou teplotu.

6 Kočky jsou hodně vybíravé, proto se přechod na jiný typ krmiva nedoporučuje. Vyberte si kvalitní značku a u té zůstaňte. Jestliže máte obavy z potravinového stereotypu, nabídněte kočce v rámci jedné značky různé příchuti. Vhodné není ani kombinovat například vařené, případně syrové maso s granulemi a kapsičkami. Každé z nich se tráví jinak a jejich směska může vyvolat různé zažívací potíže včetně průjmů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden