Moje šťastná hvězda

Jak vyzrát na dráždivý tračník?

Syndrom dráždivého tračníku je onemocnění vyznačující se průjmy, křečemi a nadýmáním. Zajímavé ale je, že bývá většinou psychického rázu.


Pro toto onemocnění, známé také jako střevní neuróza nebo střevní deprese, je typické časté nutkání na vyprazdňování. Často se problémy ozývají v nejméně vhodnou chvíli, obzvlášť když jsme pod stresem. Co můžete dělat, jestliže vám syndrom dráždivého tračníku komplikuje život?


Vitaminy a minerály


Pokud je na vině stres, je důležité začít ho řešit. Nemusíte ale hned začít brát antidepresiva. Pro začátek postačí, když bude doplňovat hořčík, který se pomáhá se stresem bojovat. Můžete samozřejmě využít tobolky, které jsou běžně dostupné v lékárnách, hořčík ale obsahuje i kvalitní kakao nebo čokoláda.


Najdete ho ale i v oříšcích, luštěninách, cereáliích, banánech, listové zelenině nebo avokádu. Neméně důležitý je také vitamin E, který působí jako antioxidant a pomáhá rovněž zbavovat stresu. Ten zase najdete v rostlinných olejích, másle, mléce nebo sóje.


Naučte se relaxovat a vyhýbejte se stresu


Velice vhodnou léčbou se ukázala i relaxace. Pokud je to možné, více odpočívejte. Vyzkoušejte jógu nebo meditaci. Odborníci tvrdí, že se osvědčila také metoda plánování, a to klidně i na několik týdnů dopředu. I tím se dá eliminovat stres.


Vyzkoušejte bylinné koupele a aromaterapii


Dopřávejte si i často relaxační bylinné koupele, které zlepší vaši psychiku, a ještě si u nich krásně odpočinete. Nejlépe se na to hodí třezalka, růže, vilín, levandule, měsíček a řebříček. Nebojte se ani aromaterapie – na to je zase skvělý rozmarýn a meduňka.


Nezapomínejte, že i pravidelný pohyb a cvičení mají velký vliv na naše střeva. Tyto aktivity navíc uvolňují endorfiny, které navozují pocit klidu a radosti. Pokud vás trápí ustavičný strach, vyzkoušejte brutnákovou tinkturu, která vám jistě pomůže.


Bylinky a koření na podrážděná střeva


Na hojení střevní sliznice a problémy s nadýmáním se hodí zejména směs heřmánku, máty, kmínu, fenyklu, anýzu, kardamomu, kopru, meduňky, rozmarýnu a růže. Bylinky ale můžete samozřejmě užívat i zvlášť.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden