Moje šťastná hvězda

Jak vyzrát na lupénku?

Mírných projevů lupénky se lze zbavit trvale. Ovšem její chronickou podobu vyléčit nelze, jen můžete její projevy utlumit. Ať už vás svědí kůže, máte vyrážku, suchou a popraskanou kůži, na všechno vám pomohou některé zázračné rostliny, aromaterapie a ty správné potraviny. Naopak jiné zase lupénku vyvolávají. Zjistěte, které to jsou, a vyvarujte se jich jednou provždy.

Co určitě nejíst?

Pokud trpíte jakoukoli formou lupénky, vyhýbejte se hodně kořeněným a ostrým pokrmům. Ačkoli jsou chilli papričky zdravé, pro vás tak úplně vhodné nejsou, neboť mohou vyvolat podráždění kůže. Stejně tak se snažte vyhýbat soli a všem smaženým jídlům, včetně brambůrků a slaných oříšků.

Aloe vera

Gel z tého rostliny je na všechny druhy ekzémů i na popáleniny jako dělaný. Příjemně chladí a zmírňuje podráždění.Mažte si jím postižené místo třikrát denně. Přípravky z aloe vera seženete v lékárně i drogerii.

Rybí olej

Mnohé výzkumy z posledních let ukazují, že konzumací jedné lžíce rybího oleje denně můžete zmírnit příznaky i chronické lupénky. Nutné je však konzumovat olej pravidelně každý den.

Sůl z Mrtvého moře

Ta se nejlépe hodí do relaxační koupele. Do té si nasypejte pět polévkových lžic soli, ať už ve formě vloček nebo krystalů. Sůl z Mrtvého moře však můžete koupit i ve formě oleje nebo krému.

Ten můžete použít po koupeli. Nemusíte ho nanášet jen na postižené místo, ale klidně na celé tělo.

Kapsaicin

Látka, kterou obsahují chilli papričky, je tělu prospěšná nejen konzumací, jež se lidem postiženým lupénkou nedoporučuje, ale také ve formě nejrůznějších mastí. Mast obsahující kapsaicin zmírňuje zarudnutí kůže, snižuje svědivost a pálení kůže.

Jablečný ocet

Působí jako dezinfekční prostředek, který rovněž pomáhá utlumit svědivost pokožky.Používá se především ve chvíli, kdy se vám lupénka projeví v oblasti hlavy. Stačí si před každým mytím vlasů do pokožky hlavy vmasírovat polévkovou lžíci octa a nechat nejméně pět minut působit.

Oves

Je považován za jedno z vůbec nejlepších léčiv na kožní problémy.Koupel v ovsu zklidňuje kůži a zmírňuje zarudnutí, pastu z ovsa zase můžete použít přímo na postižené místo. Vyrobíte ji tak, že třetinu šálku vloček zalijete polovinou šálku horké vody a necháte stát 5 minut.

Olej z čajovníku

Tea tree olej má antiseptické účinky, jež se využívají zejména v kosmetice. Lidem s lupénkou je doporučeno používat kosmetické přípravky, které tento olej obsahují.

Aromaterapie

Pokud máte doma difuzér, nádobu na absorbci vonných olejů nebo vonné čajové svíčky, rozhodně využijte i je. Přírodní aroma z heřmánku, čajovníku, růže i levandule, které vdechujete, přiznivě působí na projevy lupénky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden