Moje šťastná hvězda

Jak vyzrát na sezonní deprese?

Léto pomalu končí, a ať chceme nebo ne, ve vzduchu už je cítit podzim. Ten s sebou bohužel přináší i velice chmurnou atmosféru. Jak se s ní vypořádat?


Dny se krátí, sluníčka ubývá a vidina příjemně stráveného léta už je dávno za námi. Opět nás čekají dlouhé měsíce plné plískanic a nekonečné tmy.


Podzimní depresivní nálada je připravena zaútočit v plné síle. Nejde však jen o smutek a splíny, může se objevit i nechutenství, bolesti hlavy, žaludku, špatný spánek a apatie. Pokud ale začnete jednat, dokud je ještě čas, můžete dát těmto stavům sbohem.


Doplňujte vitaminy


Slunce nám dodává energii, a pokud ji nemůžeme čerpat přímo z něj, musíme si pomoci jinak. Naštěstí je tu vitamin D, který tělu dodává přesně to, co samotné sluneční paprsky.


Nezapomeňte ani na vitamin C, který posiluje imunitu. Zvlášť byste měli dbát na pravidelný přísun kyseliny listové čili vitaminu B9, je to právě její nedostatek, který stojí za depresivními sklony. Do jídelníčku tedy zařaďte kuřecí játra, chřest, fazole, červenou řepu a  kapustu.


Bylinná koupel


Samozřejmě i bylinky blahodárně působí na naše duševní rozpoložení. Koupel si připravte ze 150 g čerstvých nebo sušených listů rozmarýnu, které zalijete dvěma litry vroucí vody a necháte 20 minut louhovat. Nálev poté sceďte přes plátno nebo látku.


Můžete si vyrobit i olej do difuzéru, který vás přivede na jiné myšlenky.

Aromaterapie

Pro klid a pohodu si můžete vyrobit i domácí zklidňující tělový olej, kterým se budete pravidelně potírat. Připravte si 30 ml jojobového oleje, 5 kapek pačuli, 5 kapek levandule, 5 kapek pomeranče sladkého, vše smíchejte dohromady a máte hotovo.

Můžete si vyrobit i olej do difuzéru, který nejenže krásně provoní váš byt, ale přivede vás i na jiné myšlenky. Pro dobrou náladu se nejvíce hodí směs s 1 ml mandarinky zelené, 2 ml kadidla arabského a 2 ml levandule divoké. Všechny ingredience seženete v obchodech s bylinkami a se zdravou výživou.

Síla přírody

Aby vás nepřepadala úzkost, noste u sebe vždy kapesník, do kterého kápnete jednu kapku levandulového oleje, a v případě potřeby inhalujte.

Přírodním lékem na deprese je také třezalka tečkovaná a kozlík lékařský, ze kterých si dělejte čaje. Deprese a špatná nálada souvisejí s nízkou hladinou serotoninu. I ten však lze doplnit jinak než léky. Je obsažen ve vejcích, sýrech, banánech nebo rybách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden