Moje sladké tajemství

Jak vyzrát na suché oči?

Důvodů, proč se netvoří dostatek slz a oko není dostatečně zvlhčováno, je celá řada. I lékař má často problém určit, co je příčinou u konkrétního pacienta. Jaké jsou ale ty nejčastější příčiny?

Nedostatečné zvlhčení povrchu oka se objevuje v důsledku stárnutí, dost časté je u žen v menopauze. Tvorba slz je totiž hodně spojena s hladinou hormonů v těle.

Suchost oka může vyvolat také užívání určitých léků, nošení kontaktních čoček nebo stavy po operaci očí. V případě, že u vás obtíže přetrvávají déle než dva týdny, nelepší se a volně prodejné kapky je nezmírní, měli byste rozhodně vyhledat lékaře.

Co pomůže

V lékárně si můžete zakoupit volně prodejné kapky. O jejich výběru se poraďte s lékárníkem. Je dobré oči zbytečně nezatěžovat. Pokud je to možné, omezte práci na počítači a televizi vynechte na týden nebo na dva úplně. Pamatujte, že očím prospívá pohled do zeleně a čerstvý vzduch.

Procházkou lesem jim rozhodně uděláte dobře. Dbejte na dostatečnou vlhkost v bytě, zejména v ložnici. S čističkou vzduchu nebo zvlhčovačem rozhodně neuděláte chybu. Pozor si dávejte při použití kosmetiky, ideální je vybírat si hypoalergenní přípravky, které oči zbytečně nedráždí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden