Moje šťastná hvězda

Jak vyzrát na zánět trojklaného nervu?

Říká se, že jde o jedno z nejbolestivějších onemocnění. Zánět trojklaného nervu postihuje obličej a často je kvůli němu nemožné jíst, pít, ale i mluvit. Jak zmírnit jeho příznaky?


Trojklaný nerv se nachází v oblasti spánků a většinou za jeho záněty mohou neléčené problémy nosních dutin a zubů. Ovšem může vzniknout i v důsledku klimatizace, silného větru nebo špatného pohybu.


Bolest může přetrvávat několik dní a často vás může vyřadit z běžného života. Někdy se také stává, že nárazová bolest přejde do chronického stavu, rozhodně byste tak neměli podceňovat léčbu. Poradíme vám, jak si můžete pomoct sami. 


Nezapomínejte na prevenci


V první řadě navštěvujte pravidelně stomatologa, abyste riziko vzniku zánětu eliminovali. Též si dejte pozor na prochladnutí, viry a bakterie. Chraňte své dýchací cesty, doma si dělejte výplachy solným roztokem, do kterého můžete přidat pár kapek eukalyptového oleje.


Většina lékařů je přesvědčená, že za zánětem může stát i metabolická nerovnováha a zanesený organismus. Vsaďte tedy na probiotika a fermentované potraviny – kysané zelí, kefíry a jogurty s živými kulturami. Na pročištění zase volte lněné semínko.


Na zánět nervu můžete využít vrbovou tinkturu.

Nahřívat a nahřívat

Pokud už se u vás zánět někdy ozval a chcete se mu do budoucna vyhnout, dbejte hlavně na teplo. Spánky si můžete nahřívat infralampou nebo nahřátým gelovým sáčkem, nezapomínejte ale ani na prohřátí čelisti a tváří.

Doporučuje se také užívat vitamin B, v případě již vzniklého zánětu by se měl jeho přísun zvýšit. Samozřejmě i zde platí zdravě se stravovat, dbát na dostatečný pohyb a pokud možno se vyvarovat stresu.

Bylinková léčba

Na zánět nervu ale můžete samozřejmě využít i odvary a čaje z bylinek, které mají silné protizánětlivé účinky. Mezi ně se řadí například měsíček, řepík, heřmánek, šalvěj, hluchavka nebo kakost smrdutý.

Třezalkovým či levandulovým olejem si zase masírujte spánky. Oba oleje zklidňují a uvolňují tělo a značně tak dokážou zmírnit bolesti. Zánět z těla umí vytáhnout i křen. Když ho nastrouháte a dáte do šátku, rázem máte vysoce účinný obklad. Z tinktur se zase využívá javorová a také vrbová.

Vyzkoušejte akupunkturu.

Reflexní terapie

V léčbě se velice osvědčila i akupunktura, která vás tohoto nepříjemného onemocnění může i nadobro zbavit. Doma pak můžete vyzkoušet reflexní terapii. Ta spočívá v promačkávání bodů na noze.

Při zánětu trojklaného nervu jsou důležité postranní části prstů, zejména druhý, třetí a čtvrtý prst v oblasti nehtového lůžka, které budete lehce masírovat. Pomáhá i aromaterapie a jóga.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden