Můj čas na kafíčko

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Jsou malé, nehezké a měly byste být v jejich případě opatrné.

Pigmentové skvrny „vytahuje“ sluníčko, a tak je třeba dbát na to, abyste se mu nevystavovaly příliš a abyste používaly, ač je zataženo, krémy s ochranným faktorem. Vznikají v těhotenství, při metabolických onemocněních či při nedostatečné funkci jater.

Nejvíc z nás ale trpí tzv. stařeckými skvrnami. Zajímavé je, že ani lékaři neumí určit hlavní příčinu jejich vzniku. Zřejmě souvisí s nadměrnou produkcí kožního pigmentu. Tvoří se na stárnoucí pokožce z toho, že jste se celý život příliš vystavovaly slunci.

Pozor na léky

Vznikat mohou i v důsledku užívání některých léků. Roli zde hraje rovněž genetika. Naštěstí lze skvrny úspěšně zesvětlit, nebo dokonce zcela odstranit, reagují totiž dobře na bělení.

Co s nimi dělat?

Použít můžete obyčejnou citronovou šťávu, kterou podle potřeby můžete smíchat s vodou nebo ji použít neředěnou. Ale jemně, zkuste, zda vám to bude příjemné a nebudete vnímat pálení či svědění. Šťávou pokapejte skvrnu a nechte působit alespoň půl hodiny. Poté smyjte.

Dále můžete použít speciální krémy nebo séra. Nečekejte však výsledky hned, dostaví se tak za tři měsíce. Proces můžete urychlit cukrovým peelingem a až pak si je potřít citronem. Kdo nechce čekat, může se objednat na frakční laser, mikrojehličkování nebo chemický peeling.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden