Moje chvilka pohody

Jak zatočit se špatnou náladou

Každý se občas potřebuje dostat ze splínu a uklidnit si nervy. Než však sáhnete po lécích, zkuste to, co nabízí příroda.

O bylinných antidepresivech si sice mnozí myslí, že jsou jen slabou alternativou těch syntetických, pokud se ale přírodní přípravek nasadí už při prvních známkách deprese, může hodně pomoct. Bylinná antidepresiva si můžete koupit například jako čajovou směs, kapky, tinktury nebo tabletky.

Co si vybrat?

- Nejsilnějším bojovníkem proti depresi je třezalka tečkovaná. Celkově zklidňuje organismus a výrazně přispívá k pozitivní náladě a ke zdravému spánku. Často se doporučuje v kombinaci s jiným rostlinným antidepresivem – kozlíkem lékařským.

Jejich směs si poradí s nervovým napětím, úzkostnými stavy i s problémy s usínáním. Pozor! Třezalka by se neměla užívat současně s léky na srdeční obtíže, na ředění krve, chemoterapeutiky, antidepresivy či antiastmatiky.

Snižuje také účinnost hormonální antikoncepce a při dlouhodobém užívání zvyšuje citlivost kůže vůči slunečnímu záření.

- Proti splínu skvěle působí šafrán setý. Vykouzlí pozitivní náladu, dokáže zahnat smutek i problémy se spánkem. Mírné zlepšení se dá pozorovat už po dvou týdnech pravidelného užívání čaje z této byliny snižuje podrážděnost a napětí.

- S úzkostí si dobře poradí magnolie. Nejvíce léčivých účinků má kůra tohoto okrasného stromu. Odstraňuje úzkost, strach a psychické napětí.

- Na pochmurnou náladu je dobrou volbou bazalka Tulsi. Účinná je jako čaj, který připravujeme z čerstvých i sušených lístků. Nápoj přispívá ke zvládání stresu, velmi vhodné je spojení s mátou peprnou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden