Můj kousek štěstí

Jak žít s chronickou bolestí

Jak žít s chronickou bolestí

Lidé s chronickou, tedy dlouhodobou bolestí, jsou omezeni v osobním, rodinném, společenském i pracovním životě.

Když je bolest nemoc, ne pouhý příznak
Za chronickou je považována každá bolest, která trvá déle než tři až šest měsíců. Pak je nemocí sama o sobě. Její příčinu se v mnoha případech nedaří identifikovat, proto se nemocní často setkávají s nepochopením. Navíc je provázena mnoha dalšími potížemi, jako je nespavost, nechutenství, podrážděnost, sociální nejistota až izolace, úzkostí, deprese a dalšími psychické choroby. Na léčbu reaguje obvykle dost špatně, ta se totiž může zabývat pouze projevy, ne příčinou. I s chronickou bolestí se ale dá naučit žít. Zvládnout to můžete dodržováním následujících deseti pravidel:

1) Buďte realističtí
Zjistěte si všechno, co můžete, o svém zdravotním stavu. Smiřte se se skutečností, že se budete setkávat s bolestí každý den i noc. Snažte se vypořádat se strachem, obavanmi a zhoršenu náladou, které toto onemocnění provázejí.

2) Zapojte se
Buďte aktivní v péči o své zdraví a pracujte sami na jeho zlepšení. Pokud máte zájem o alternativní léčebné metody, proberte to napřed se svým lékařem. Také dietní opatření mohou váš zdravotní stav zlepšit.

3) Naučte se odpočívat
Naučte se používat uvolňující dechové techniky, relaxovat, uvolnit se, rozptýlit. Pomůže to vaší mysli i tělu přerušit utrpení spojené s bolestí.

4) Poznejte své pocity a myšlenky
Stav těla ovlivňuje i vaše myšlení a to zase působí zpětně i na vaše pocity. Snažte se myslet pozitivně a stejně tak postupujte při řešení problémů, pomůže vám to změnit i váš vztah k bolesti.

5) Bezpečný pohyb
Pohybujte se opatrně a bezpečně, v mezích svých možností. Naučte se při pohybu klidně a hluboce dýchat. Postupně budete pohyblivější a budete se cítit lépe.

6) Určete své priority
Při omezené energii a pohyblivosti je s ohledem na to nezbytné si říct, co je pro vás v životě důležité a čeho se naopak můžete s klidem vzdát.

7) Stanovte si reálné cíle
Rozdělte si velké úkoly do menších, lépe zvládnutelných kroků. Nemůžete zvládat všechno jako předtím. Zvolte si svůj rytmus a neustále přizpůsobujte své aktivity bolesti a úrovni své energie. Budete se tak cítit lépe.

8) Uvědomte si svá práva
Máte právo na náležitou léčbu se vstřícným jednáním zdravotních pracovníků. Můžete i odmítnout to, co si nepřejete, ani nemusíte dělat více, než při své nemoci dokážete.

9) Nepřestávejte komunikovat
Komunikace s rodinou, přáteli a kolegy snižuje úzkost, napětí, stres i utrpění. Učíte se při tom také to, jak dosáhnout svých potřeb – i to je důležitou součástí zvládání bolesti.

10) Znovu objevte naději
Používáním předešlých pravidel postupně zjistíte, že můžete znovu získat kontrolu nad svou bolestí, zvýšit svůj pocit vnitřní pohody, uspokojovat lépe své potřeby, zmírnit utrpení a dokonce vystoupit z bludného kruhu bolest–napětí–úzkost–stres.

Dobré rady
Opatrně s prášky proti bolesti, hrozí u nich závislost.
Pomohou vám i v centrech pro léčbu bolesti, která jsou ve větších městech.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden