Moje chvilka pohody

Jak zkrotit rozbouřené útroby

Záchvat prudké bolesti břicha střídá úleva, ta však znovu přechází v nový záchvat bolesti, který obvykle provázejí nevolností a zvracení. Tak obvykle vypadá střevní kolika.

Pod tímto pojmem si ale každý představuje jiný druh bolesti. Ta může být svíravá, tupá, stálá, přicházející ve vlnách. Břišních kolik existuje několik forem.

Žlučníková kolika

Zdrojem obtíží bývá žlučový kámen, který uzavře výstup ze žlučníku nebo žlučovod. Bolest se objevuje pod pravými žebry a může vystřelovat až do zad.

Ledvinová kolika

Nejčastější příčinou je močový kámen, který ucpe část močových cest (hlavně močovod), což zablokuje odtok moči z ledviny. Bolest vychází z podbřišku na straně postižené ledviny a obvykle vystřeluje směrem do klína.

Infekce trávicího traktu

Kruté bolesti břicha bývají při infekčním onemocnění žaludku a střev lidově označované jako střevní chřipka. O něco méně časté jsou infekce bakteriemi, jako je například salmonela. Kromě křečí je doprovázejí zvracení, průjmy, často i hlen ve stolici.

Ucpání střeva

Pokud dojde k ucpání střeva, vzniká jeden z typů střevní neprůchodnosti. Koliková bolest se nedá přesně lokalizovat, bolí celé břicho. Je to smrtelně nebezpečná situace, při níž je třeba neprodleně obnovit střevní průchodnost, aby se stolice nehromadila nad překážkou. Tím by se narušila střevní stěna a bakterie by začaly pronikat do břišní dutiny, kde by způsobily zánět pobřišnice a následně otravu krve.

Léčba koliky

Konzervativní léčba spočívá v klidu na lůžku, dostatku tekutin (pro nevolnost většinou podávaných v infuzích) a léků tlumících stahy svaloviny. Nedojde-li ovšem k samovolnému uvolnění uzávěru, není konzervativní léčba nic platná a musí následovat urologický nebo chirurgický zákrok podle toho, o jakou formu koliky se jedná. Speciálně u uzávěru žlučových cest lze využít i neoperační řešení - endoskopické vyšetření známé jako ERCP, které umožňuje vyčištění žlučových cest od žlučových kamenů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden