Můj čas na kafíčko

Jak zkrotit žlučníkový záchvat? Čím si ho vyvoláte?

Kromě špatné životosprávy a lenošení hrají i zde určitou roli genetické dispozice.

Neodoláte fast foodu nebo si rádi pochutnáte na dobře propečeném bůčku? Pohyb není úplně váš přítel a raději si uděláte pohodlí na pohovce s pivem v ruce? Pak si koledujete o žlučníkový záchvat. Ten totiž vzniká právě v důsledku špatného životního stylu.

Během svátků jde o nejčastější problém, kvůli kterému lidé volají pohotovost. Množství tučných a smažených jídel náš organismus zkrátka nezvládne. Pokud si ještě dopřejete víc alkoholu, než je zdrávo, problém je v mžiku na světě. Příčinou žlučníkového záchvatu jsou žlučníkové kameny, které se usazují ve žlučových cestách.

Problémy se projevují těžkým břichem, plynatostí a tlakem v pravém podžebří. Pokud tyto příznaky ignorujete, o svých kamenech se dozvíte až v momentě bolestivých projevů žlučníkového záchvatu. Ten vznikne v případě, že se jeden z kamenů zaklíní ve žlučových cestách.

Na žlučníkovou dietu si rychle zvyknete.

Co pomáhá na záchvat?

Jakmile k záchvatu dojde, doporučuje se nic nejíst ani nepít. Jako první pomoc pomůže studený obklad na oblast pravého žeberního oblouku. Najděte si pozici, ve které se cítíte nejlépe. Bývá to na zádech s pokrčenými koleny.

Pokud se tyto obtíže objevují bezprostředně po snědení nějakého nezdravého jídla, je na čase zamyslet se nad úpravou jídelníčku a nasazením žlučníkové diety. Právě nezdravá životospráva bývá alfou a omegou těchto problémů. Zdravá strava je základ léčby i prevence.

Jezte častěji a po menších porcích a dávejte si pozor, jak jídlo připravujete. Před grilováním, smažením a uzením dejte přednost dušeným pokrmům nebo pečeným bez tuku v horkovzdušné troubě.

Perlivé nápoje, kofein a alkohol vyměňte za obyčejnou vodu či bylinkové čaje. Prospěje vám i krátká procházka po jídle. Všeobecně jakýkoli pohyb by se měl stát každodenní součástí vašeho života.

S lehkým břichem se i mnohem lépe spí.

Vyhněte se zbytečným problémům

Pokud se u vás žlučníkové kameny objeví, neznamená to hned operaci. Ta určitě není vždy nutná. Spousta lidí s tímto problémem normálně funguje. Důležitá je u nich pouze již výše zmiňovaná životospráva.

Operativní zákrok je nevyhnutelný ve chvíli, kdy dochází k velkým bolestem, které neustupují a dotyčného tak zásadně omezují. Proto si raději hlídejte, co a jak jíte a pijete, vyhnete se tak zbytečným potížím.

První pomoc

Zkuste lžíci citronové šťávy, mátový či hořký černý čaj, sklenku vody s mletým kmínem a majoránkou nebo suchý rohlík.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden