Můj čas na kafíčko

Jak změnit citovou závislost?

Máte sama sebe opravdu ráda? Nebo se hodnotíte jen podle toho, jak vás vidí ON?

Upínáte se na chlapa víc, než je zdrávo? Pokud nemáte v sobě dost sebelásky, pak se pro vás stane zdrojem lásky partner. A vy se na něm stanete citově závislou. Pro kousek lásky byste pak udělala cokoli! Jde to změnit? Poradíme vám.

Pokud hledáte své štěstí ve vnějším světě a pro kousek projevené lásky byste udělala cokoli, nebudete trvale šťastná. Vnější svět je totiž vrtkavý, nikdy nevíte, co ten druhý udělá, jak se zachová nebo jestli s vámi zůstane.

Jestliže čerpáte lásku pouze z vnějšku, stáváte se otrokem druhého v tom, že pokud s vámi zrovna není, cítíte úzkost a není vám dobře.

Vychutnat si samotu je dar i umění.

Závislost zabíjí lásku

Pokud jste závislá na vztazích, sama se sebou si nestačíte, necítíte se příjemně a něco vám chybí. Lidé, kteří potřebují zaplnit v sobě vnitřní prázdno, se na druhé upínají a doslova žebrají o ujištění, že jsou milováni.

Tento proces se neustále opakuje, protože to prázdno se dá z vnějšku vyplnit vždy jen krátkodobě. Láska od druhých je příjemná, ale ne trvale uspokojující pro ty, kterým chybí sebeláska v jejich nitru. Je to, jako byste lila litry benzinu do auta, které má děravou nádrž – chvíli vydrží jet, ale za nedlouho potřebuje zastávku u čerpadla.

Potřebujete další dávku

Stejně tak fungujete i vy, když jste závislá na tom, jestli vás ten druhý miluje a přijímá. Pokud na vás přestane působit vliv krásné vnější lásky, potřebujete další dávku. Nejlepší cestou, jak si lásku udržet dlouhodobě, je mít ráda sama sebe a doplňovat si „ten benzin“ z vlastních zdrojů. Pak ve vás nebude prázdno.

Jak si zaručíte přísun lásky

Nejčastěji se upínáme na partnery, ale můžou to být i méně blízcí lidé, každý, kdo nám věnuje chybějící pozornost nebo cit, se pro nás stává zdrojem lásky. Jenže to, co nemáte uvnitř, nemůžete získat okolo sebe. Pokud máte zdravou sebelásku, máte i zdravé vztahy s okolím.

Vše spolu souvisí a jedno bez druhého nefunguje. Láskyplné vztahy potkávají ti, kteří jsou plní vlastní sebelásky. Cesta k sebelásce není lehká, ale pokud vytrváte, budete mít krásnější život. Sebeláska je jako hygiena, je potřeba ji denně opečovávat. Pokud toužíte po kvalitních vztazích a jejich zlepšení, je nutné začít zkvalitňováním vztahu k sobě.

Vy jste střed vesmíru

Zdravá sebeláska ve vztazích znamená, že znáte svoji hodnotu, máte kolem sebe jasné hranice, kde si nenecháte ubližovat. Že se cítíte sama se sebou natolik v klidu a hezky, že váš partner není vaším středobodem, ale nástavbou vašeho světa.

Vaším příjemným bonusem, ale ne závislostí. Narodili jsme se sami a ta správná zdravá samota a umění si vychutnat i lásku k sobě je cestou ke spokojenému životu.

Hodně se chvalte

Člověk, který se má rád, naslouchá svým potřebám, umí se pochválit, ocenit své přednosti, kvality a úspěchy, uznává své nedostatky a netrestá se za ně. Jí zdravé jídlo, není závislý, umí být rád ve své společnosti.

Sebeláska je jako semínko, které když zaléváte a pečujete o něj, vyroste z něj květina lásky přímo ve vás a bude se kolem vás šířit dál. Tím zvýšíte svou přitažlivost, neboť vaše spokojenost z vás bude zářit na dálku…

Jste ta nejdůležitější!

Hledat štěstí okolo sebe je jako hledat jehlu v kupce sena. Vaše štěstí totiž sídlí přímo ve vás! Jen čeká, abyste ho viděla. Najděte cestu sama k sobě, a tak najdete i klíč ke všem vztahům.

Mějte se ráda, a vaše okolí vycítí vaši sebelásku i vnitřní pohodu a o to raději vás budou mít i ostatní. Jak sama víte, muži do vašeho života přicházejí a odcházejí, ale jediný člověk, který vás nikdy neopustí, jste vy sama. Vy jste ta nejvhodnější osoba k prožití vašeho života!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden