Můj čas na kafíčko

Jak zmírnit projevy lupénky?

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění, které se projevuje nepříjemným svěděním, pálením a zarudnutím pokožky. Je sice nevyléčitelná, ale její projevy je možné do velké míry ovlivnit a zmírnit.

Ozařováním

Mírnější formy lupénky se dají řešit pomocí léčiv, speciálních mastí či krémů, aplikovaných lokálně. Středně těžké formy se řeší tzv. fototerapií, tedy ultrafialovým zářením (UVA nebo UVB). Pokud je ale lupénka spojena s jinými nemocemi, léčba musí být komplexní.

Hydratací

I pro zdravou pokožku je vždy důležité, aby nebyla vysušená. Hydratovat ji pomohou nejen krémy, masti, oleje či mléka, ale i dostatek tekutin a vlhčí vzduch. Není ale nutné hned kupovat zvlhčovač vzduchu – stačí dát na radiátor mokrý ručník.

Stravou

Vzhledem k tomu, že se jedná o zánětlivé onemocnění, je potřeba konzumovat především potraviny, které mají protizánětlivé účinky. Stejně tak je důležité přijímat dostatek vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Protože kožní onemocnění často souvisejí s překyselením organismu, měla byste upřednostňovat zejména zásadotvorné potraviny, a to nejlépe ty, jež jsou rostlinného původu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden