Můj kousek štěstí

Jak zpevnit povolené paže

Svaly na rukou s postupujícím věkem nebo při snížené pohybové aktivitě ochabují a povolená kůže nepěkně visí, což trápí hlavně ženy. Lze to však změnit vhodným cvičením.


Když rozpažíte, vypadá to, jako by na vašich pažích byly zobáky pelikána? Nemusíte zoufat, místo toho se pusťte do cvičení. Posílením pažních svalů se pokožka vypne a přilehne k nim zpět.


Posilovat je třeba zejména tricepsy, které se právě nacházejí na zadní straně paží. Přinášíme několik cviků, které na ně zabírají. Budete k nim potřebovat jen malé dámské činky, a pokud je nemáte, stejně dobře vám poslouží plastové lahve naplněné vodou.


Spouštění činky za hlavu. Cvičte pomalu, začínejte s menší činkou.

Přitahování činky k hrudníku


Vezměte činku nebo lahev oběma vpřed nataženýma rukama, dlaně směřují dolů. Stoupněte si zpříma, kolena lehce pokrčte a mírně se předkloňte, činku držte před sebou.

S výdechem pomalu přitáhněte činku k sobě, stáhněte zádové svaly a vydržte v této pozici několik sekund. Pak se nadechněte a pomalu spouštějte činku zpátky do výchozí pozice.

Spouštění činky za hlavu


Postavte se, nohy a chodidla mějte na šířku ramen. Činku uchopte oběma rukama a zvedněte ji nad hlavu, ruce jsou natažené. Nadechněte se a při tom činku pomalu spouštějte dolů za hlavu. Horní části paže by měly zůstat těsně u hlavy a během cvičení se nehýbat, pohyb provádějte předloktím. Poté činku s výdechem znovu zvedněte nahoru.


Vybavte se doplňky. I to vás bude motivovat.

Zvedání činek v předklonu


Do každé ruky vezměte jednu činku, pokrčte nohy v kolenou, vysuňte zadeček dozadu a tělo předkloňte mírně dopředu. Hrudník, krk a hlavu mějte v jedné přímce, téměř rovnoběžné s podlahou, paže a předloktí svírají 90stupňový úhel, činky směřují k zemi.

Pak zvedněte lokty do roviny ramen, paže držte nehybně a s nádechem začněte pomalu ohýbat předloktí a rukama veďte činky směrem za sebe, dokud nebudete mít ruce zcela natažené. Vydechněte, chvilku vydržte a s nádechem se vraťte do výchozí pozice.

Obrácené“ kliky

Na tento cvik činky nepotřebujete, vystačíte si s váhou vlastního těla. Posaďte se, opřete dlaně o židli nebo pohovku tak, aby prsty rukou směřovaly směrem vpřed k vašim patám. Hýždě zvedněte a posuňte dopředu nad zem, nohy mějte natažené a chodidla nechte na podložce.

Nebo zkuste lehčí variantu, kdy necháte nohy v kolenou pokrčené. S výdechem pokrčte lokty a přibližujte hýždě k zemi, s nádechem se opět vraťte zpátky do výchozí polohy. Během cviku tlačte ramena směrem dolů.

Pro výsledky to chce vytrvat


Abyste dosáhli dobrých výsledků, cvičte každý den. Zpočátku každý cvik opakujte 6–8x v jedné sérii a každý další týden přidejte jednu sérii navíc., až se dostanete na čtyři série cviků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden