Můj čas na kafíčko

Jak zvládá náročný život v Izraeli?

Zanedlouho to bude rok, co herečka Veronika Žilková (57) následovala svého manžela Martina Stropnického (62) jako českého velvyslance až do dalekého Izraele. Se životem v Česku tak definitivně skončila.

Přestože se dlouho odhodlávala, nakonec opustila svůj dům v pražském Suchdole, rodinu i kariéru. I když si to vyčítala a trápily ji obavy kvůli dospívající dceři Kordule (14), která pobyt v Izraeli zásadně odmítala. Nakonec si oddechla, když se dceři v této zemi zalíbilo. „Domluvili jsme se, že pojedeme jen na půl roku, aby si to tam vyzkoušela. Pořád tvrdila, že se bude chtít vrátit do Čech. Báli jsme se s manželem, že se naše rodina rozdělí,“ přiznala počáteční obavy Žilková.

Kordula je tam za velkou hvězdu

Naštěstí její dcera změnila na Izrael názor a tato země ji velice okouzlila, přestože si tam zažila i krušné chvíle v podobě trénování na případné atomové bomby. Sice je to tam hodně nebezpečné, ale prý to má i jisté výhody oproti České republice. Především ve školství, které je prý klidnější, bez stresu a děti tam mají hodně aktivit a sportů. Kordula je tam podle její mámy Veroniky za hvězdu díky češtině. Je totiž jediná, kdo na americké škole mluví česky, a tak může svým spolužákům překládat historická fakta, protože v Izraeli si rádi velmi často připomínají holocaust. „Všichni byli u vytržení, když věděla, kde je Česká republika, a že zná Prahu,“ chlubila se Žilková svou dcerou. Ovšem s přibývajícím věkem její holčičky rostou nové obavy, které už by rodinu mohly skutečně rozdělit.

Takhle si to tedy nepředstavovala!

I když si na tamní život zvykly nejen ony, ale i Martin Stropnický, nikdo z nich neví, jak to s nimi bude dál. Jestli tam zůstanou, nebo ne. „Uvidíme, zda si dcera podá přihlášku na střední školu v Čechách a budeme se vracet, nebo jestli bude pokračovat v Izraeli. Je to její život, takže si to bude muset rozhodnout ona, ale chceme jí alespoň poradit,“ přiznala Žilková jisté pochyby o budoucnosti, které by mohly jejich soužití v Izraeli dost ovlivnit.

To však není jediný problém, který ji trápí. Jako manželka velvyslance má prý omezený počet dnů v Čechách, které nesmí přetáhnout. Přitom by byla ráda s dcerou Agátou (34) a vnoučaty, které viděla naposledy v červenci. Nějakou dovolenou by přesto chtěla ještě stihnout. Na to, jak to nakonec se slavnou herečkou a její rodinou dopadne, si budeme muset ještě počkat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden