Moje chvilka pohody

Jak zvládnout trému

Pohybovat se ve společnosti a lehce komunikovat není pro každého. Pro někoho je to dokonce hotový strašák. Dá se s tím bojovat?


Možná to také znáte. Připravíte si skvělou řeč, pádné a srozumitelné argumenty, vtipné glosy a těšíte se, jak to ostatním sdělíte, třeba je i pobavíte. A pak se objeví vaši posluchači, vám se podlomí kolena a doslova zamrznete. Začnete koktat, vše pomotáte nebo vůbec neřeknete, co jste chtěli. Proč?


Je to strach


Vystupování před publikem patří mezi nejtěžší úkoly, se kterými se člověk může setkat. Strach z výsměchu a nepochopení dokáže paralyzovat i ty nejsilnější osobnosti. Někdy tyto obavy pomáhá překonat čas, jindy je třeba vyhledat odbornou pomoc.


Jak tedy zvládnou obavy, že svou prezentaci na veřejnosti, nezvládnete a dočkáte se odmítnutí nebo výsměchu? Existuje pár triků, které vám pomohou snížit váš stres.


Sepište své obavy


Najděte si čas a srovnejte si v hlavně, nebo si sepište na papír, proč se bojíte vystupovat před větším množstvím lidí. Měli jste špatnou zkušenost? Jste stydliví? Máte obavy z toho, co si o vás budou lidé myslet? Zamyslete se nad tím, jakým způsobem vás tyto obavy omezují v běžném životě.


Také si ujasněte, jakým způsobem by se váš život mohl změnit, pokud se stanete lepším řečníkem a proč je pro vás důležité pracovat na zlepšení. Třeba máte jedinečné myšlenky a nápady, o které se chcete podělit se světem.


Nejprve nanečisto


Nyní si to vyzkoušejte před živým člověkem. Dobře však zvažte, komu svěříte první hodnocení vašeho projevu. Pozvěte domů svou nejlepší kamarádku. V domácím prostředí se budete cítit pohodlně. A tak mluvte, nic vám přeci nehrozí a kamarádka tiše naslouchá. Požádejte jí, aby během vašeho proslovu, položila nějakou otázku.


Zjistíte tím, jak moc vás vykolejí nečekané přerušení vaší řeči. Rozhodilo vás to? I tento moment je tedy třeba trénovat. Kamarádka vám pak také jistě řekne, čemu ve vašem projevu nerozuměla nebo, co jí tam chybělo. Nyní už nezbývá než trénovat. To, co chcete sdělit ostatním, si říkejte doma nahlas a nejlépe před zrcadlem. Chce to trpělivost.


Není to snad fobie?


Pokud patříte k lidem, kteří jsou nervózní nebo pociťují menší sebevědomí příležitostně, tedy pouze v určitých vymezených situacích, tak se nemusí hned jednat o sociální fobii. Sociální fobie je něco víc, než jen nervozita či bázlivost ve společnosti.


Představuje intenzivní strach z určitých společenských situací, kdy byste mohli být souzeni nebo hodnoceni jinými. Už jen pomyšlení na to, že by museli čelit společenským situacím, ve vás vyvolává paniku. Přitom si ani neuvědomujete, že se úmyslně vyhýbáte takovým situacím, které by vám mohli zkomplikovat život.


Co s tím uděláte?


Pokud trpíte takovými pocity, že si druzí lidé budou myslet o vás negativní věci nebo že nesplníte jejich očekávání, tak může jít o sociální fobii. Možná si také uvědomujete to, že váš strach je neopodstatněný nebo zcela zbytečný, ale stále si nevíte pomoci.


Nejde ale o žádnou katastrofu Úzkostná porucha se dá vyléčit a vystupování na veřejnosti se dokážete "naučit". Pokud tedy jen tušíte, že trpíte sociální fobií, měli byste znát seznam příznaků a ty pak sdělit lékaři.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden