Moje chvilka pohody

Jak zvládnout změny

Změny jsou nevyhnutelné. Život nemůže být pořád stejný, je třeba se změnami počítat, očekávat je a umět se jim přizpůsobit.


Lidský mozek funguje tak, že bezprostředně poté, co k němu dorazí nějaká zásadní změna, reaguje šokem a ztrácí orientaci. Následuje vztek a další emocionální reakce. Cítit tyto emoce je tedy naprosto přirozené, avšak dávat jim velký význam zbytečné.


Zkraťte fázi vzteku


Pokud nastavíte své myšlení tak, že se může kdykoli cokoli stát, prvotní šok tím značně redukujete. Abyste mohli řešit problém a nepropadli depresi, zjistěte si co nejvíce informací, které se změnou přicházejí. S konkrétními informacemi se vždycky pracuje lépe, a právě díky nim se můžete každé změně okamžitě přizpůsobit. Se změnami nemusíte nutně souhlasit, a nemusejí se vám líbit. Je však třeba, abyste je přijali jako fakt. Hledejte to pozitivní, co vám změna může přinést.


Připravte se včas


Pokud cítíte, že se blíží nějaká změna, nečekejte. Máte tak šanci vzít situaci do svých rukou a připravit se na ni tak, aby vás později nezaskočila. Není ale žádná slabost přiznat, že na něco sami nestačíte a požádat o pomoc. Může to být partner nebo kamarádka, ale o pomoc si můžete říct i v práci, pokud si nevíte rady s novou situací, nebojte se ale ani obrátit na odborníka. Není také nic špatného na tom domluvit si schůzku u psychoterapeuta ihned, jakmile začnete tušit, že se na vás valí nějaká nepříjemná informace. Víc hlav víc ví a cítit podporu je v těžkých situacích nezbytné. K tomu, abyste dobře zvládli změnu, je třeba zůstat fit. Cvičení vyplavuje serotonin, hormon štěstí, pohyb na čerstvém vzduchu okysličuje mozek a utužuje imunitu, a lehké zdravé jídlo vám nedovolí propadnout stresu.


Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden