Můj čas na kafíčko

Jaká je žlučníková dieta?

Při onemocnění žlučníku je nutné dodržovat dietu. Základním pravidlem je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené a tučné potraviny. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku.

V dietě by měly být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny. Důležité je vyhnout se živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurky, česnek, čočku, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkohol a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky.

Co se nedoporučuje

Ve stravě byste se měla vyvarovat jídel s vyšším obsahem tuku: Např. uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Co je vhodné jíst?

Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka… Používáme jen malé množství zdravých tuků – olivový a slunečnicový olej. Z mléčných výrobků jsou vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje.

Jaká zelenina je nejlepší?

Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky.Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden