Můj čas na kafíčko

Jaká pozice je ideální pro dobrý spánek?

NA BOKU, NA ZÁDECH, NA BŘIŠE…

Víte, v jaké poloze je nejlepší spát, abyste si co nejvíce odpočinula a načerpala nové síly? Odborníci doporučují neusínat pokaždé ve stejné pozici…  

Existuje ideální poloha, která nám pomáhá usnout a neškodí našemu tělu? Spánek na zádech pomáhá zabraňovat vzniku vrásek, ale podporuje chrápání, skrčená poloha na boku v pozici plodu v mateřském lůně oslabuje hrudník a spánek na břiše je zase špatný pro naši šíji.

Spaní na břiše

Pro některé z nás není nic pohodlnějšího a více uvolňujícího, než spát tváří v polštáři a na břiše. Ani tato pozice není pro tělo vyhovující. Podle odborníků ale může spánek na břiše vyvolávat napětí v polykacích svalech a tlak na hrudní koš, a může vést k dýchacím obtížím.Tato pozice není ideální ani pro šíji. Podle ortopedů lidé, kteří jsou zvyklí spát každou noc na břiše, trpí bolestmi šíje více než ti, kdo spí na boku nebo na zádech. Pokud totiž spíte na břiše, máte hlavu otočenou na stranu a to vyvolává tlak na páteř. Navíc se záda stáčejí na stranu, obratle nejsou v rovině. V této poloze je lépe spát na tvrdé matraci a na plochém polštáři.

Spaní na břiše škodí krční páteři a mačká obličej.

Poloha na boku

Pozice tzv. skrčence či plodu v mateřském lůně je nejběžnější, a pro každého z nás i nejpřirozenější, ale každému samozřejmě nevyhovuje. V pozici plodu nezaujímá páteř svou přirozenou křivku, je zakulacená, jsme zkroucení a hrudník nemá dost místa. Avšak pro toho, kdo má bolesti v zádech, může být toto prohnutí způsobem, jak si od nich ulevit.Jestliže máte ve zvyku spát v této poloze, je lepší skrčit jednu nohu a druhou napnout, abyste uvolnili pánev. Co se týče tvorby vrásek – nejen spánek na břiše, ale i na stejném boku může vést k mačkání kůže a svalů, protože krev a kyslík nepronikají správně do pokožky a regenerace je méně úspěšná. Navíc by bylo nutné spát celou noc bez hnutí, což se stává jen výjimečně!

Spánek na zádech

Často se říká, že spaní na zádech je ideální pro naše zdraví. A především prospívá našemu obličeji, protože není na osm hodin zabořený do polštáře a není tudíž „zmuchlaný“. Všechno ale závisí na tom, jakou máte stavbu a tvar těla, a jaké máte matrace. Jestliže jsou naše záda spíš zahnutá a hlava vystupuje vpřed, je třeba podpořit krk několika polštářky. Příliš tvrdá matrace rovněž způsobuje bolesti, protože svaly jsou utlačené. Tato pozice se nedoporučuje u osob, které chrápou a trpí syndromem spánkové apnoe.

Pozice na zádech přímo vyvolává chrápání.

Polštář pod, i mezi kolena

Aby byla pozice na zádech pro tělo ideální, dávejte si při spaní polštářek pod kolena. Je-li jedna noha napjatá na matraci, druhá má tendenci se sklánět, což vyvíjí tlak na hýžďové svaly a napětí v kyčli a pánvi. Jestliže se cítíte dobře, když ležíte na straně a máte ruku pod polštářem, výše, než jsou ramena, stlačujete si krevní cévy a nervy, a to může vést ke ztuhlosti nebo zdřevěnění ruky. Navíc je váha soustředěná na ramena, která vás budou po probuzení bolet.

Měňte často pozici!

Na rozdíl od toho, co se často říká, spaní na pravé straně nepřispívá k pálení žáhy, ani spaní na levé straně nezabraňuje jaterním problémům. Tato poloha má smysl u těhotných žen. Jestliže ji chcete vylepšit, dejte si mezi kolena polštář, aby stehenní kost byla v rovině s pánví. Ortopedi jsou proto kategoricky proti tomu, abychom spali celou noc v jediné poloze. Lépe je pozice během noci měnit, abychom nebyli druhý den ráno zdřevěnělí a ztuhlí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden