Můj kousek štěstí

Jaké jsou příčiny citlivosti zubů?

Jaké jsou příčiny citlivosti zubů?

Citlivé zuby trápí spoustu lidí, příčiny ale mohou být různé. Obvykle se projevuje nepříjemnou intenzivní bolestí při pití studených či horkých nápojů nebo konzumování kyselého jídla.

Citlivost obvykle vzniká při obnažených zubních krčcích, za které může úbytek dásně při parodontóze nebo špatném postavení a přetěžování zubů. Svojí roli hraje také úbytek zubní skloviny, tedy ztráta tkání které zub kryjí a chrání.

A když se k tomu přidají další faktory, citlivost zubů je na světě. Které to jsou? Tvrdý kartáček a kyselé ovoce Používání příliš tvrdého kartáčku může v místě krčku napáchat velké škody. Ideální je používat měkký zubní kartáček, kterým si sklovinu neponičíte a je šetrný i k odhaleným zubním krčkům.

Před a po čištění zubů také nejezte citrusy; obsahuje totiž kyseliny, které povrch zubní skloviny leptají. Nevhodné bělení Zuby a dásně bývají často citlivé i po bělení zubů, zvlášť když se použijí koncentrovaná bělidla.

Tato citlivost bývá sice dočasná, ale zato velmi intenzivní. I proto se nedoporučuje bělit zuby bez doporučení lékaře, než se do toho doma pustíte, poraďte se se svým stomatologem. Pozor i na stres Opomíjeným faktorem je dnes také hodně podceňovaný stres a s ním spojené zlozvyky, jako je skřípání nebo zatínání zubů.

To může být vědomé i nevědomé a poškozuje zubní sklovinu. Pomůže dentální hygiena? Pokud už citlivost jednou vznikla, samotná dentální hygiena nepomůže. Můžete ale použít některé prostředky na zmírnění bolesti.

Existují například pasty proti citlivosti nebo speciální prostředky, které ale může aplikovat pouze stomatolog.

Dobré rady

Na čištění používejte pasty určené pro citlivé zuby, ty opravdu problém zmírňují.

Po jídle si dejte žvýkačku bez obsahu cukru. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden