Můj čas na kafíčko

Jaký zvolit účes podle typu obličeje?

Také chodíte ke kadeřnici s obrázkem zpěvačky v očekávání, že ve stejném účesu budete i vy neodolatelná? Ve výsledku jste ale nespokojená.

Není to však chyba kadeřnice, jen jste prostě zvolila špatný účes ke tvaru vašeho obličeje. Jak se tomu vyhnout? Ještě předtím, než svěříme své vlasy kadeřnici, zvolíme si vhodný účes. Již víme, že výběr podle obrázku v časopise není tou nejšťastnější volbou.

Zrovna tak jako univerzální účes všech maminek – culík – je sice praktickou, ale už tak trochu okoukanou, a tedy i nezajímavou vlasovou úpravou. Vezměte do úvahy tvar vašeho obličeje a přečtěte si dále, co by vám slušelo, a naopak, čeho byste se měla vyvarovat, abyste nepoutala pozornost právě na nedokonalosti svého obličeje nebo i kadeří.

Je-li ofina střižena správně, sluší každému tvaru tváře.

Základní tvary ženského obličeje

Rozlišujeme několik základních tvarů obličeje, a sice oválný, kulatý, hranatý a srdcovitý.

Oválný je ideál

Oválný obličej je symetrický, tudíž je ideálním tvarem a sluší mu téměř všechny účesy. Jste-li majitelkou oválného obličeje, pak s klidem popusťte uzdu své fantazii a kreativitě a nebojte se s kadeřemi experimentovat.

Pro kulatý je nežádoucí vrstvení vlasů

Kulatý typ obličeje je méně častý a je pro něj příznačná zhruba stejná délka a šířka. Cílem vhodného účesu je optické zúžení jeho linie.

Vyvarujte se proto vrstvených vlasů kolem obličeje, objemných účesů, ale také symetrických, krátkých sestřihů. Ideální jsou např. vlasy sestříhané do obličeje, sestříhané ofiny, případně i patky. V případě jemných vlasů, které nedrží tvar, znalci doporučují délky na ramena.

Zní to neuveřitelně, ale i vlasy a jejich úprava hrají roli.

Hranatý zdobí asymetrie

Majitelky hranatého obličeje mívají stejně široké spánky jako čelist. Jde o velmi výrazný obličej, jenž bývá vyhledáván především u modelek. Vhodné jsou tedy asymetrické účesy, jemné kudrlinky či vlny zasahující do obličeje a elegantní je také pečlivá pěšinka na boku.

Se srdcovitým obličejem neschovávejte čelo

Velkou chybou majitelek srdcovitého tvaru obličeje je, že se často snaží své vysoké čelo schovávat pod ofinou. Jenže ofina takové čelo spíše zvýrazní, stejně jako příliš krátké a objemné účesy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden