Můj kousek štěstí

Jalovec léčí kašel a nachlazení

Jalovec obecný! To není jen známá pálenka z jeho plodů - borovička, ale také léčivá rostlina, která dokáže významně ovlivňovat naše zdraví. Co všechno dokáže tento strom s krásnou vůní léčit?

Výčet jeho blahodárných účinků na lidské zdraví je velký od dávivého a dusivého kašle, přes veškeré nemoci dýchacích cest až po kožní potíže a srdeční slabost.Jalovec má velký desinfekční účinek a je vhodnou součástí různých detoxikačních čajů, které čistí náš organismus. Vnější účinky také nejsou zanedbatelné, koupele dokážou mírnit revmatické potíže, otoky nohou, a je vhodný k celkové rekonvalescenci organismus po dlouhodobé nemoci.Není ale dobré jeho užívání přehánět, neměli by jej vůbec konzumovat lidé s nemocnými ledvinami. Má silný močopudný prostředek a býval užíván také k vyvolání porodu. Proto se nedoporučuje těhotným ženám.

Co se sbírá a proč?

Plody jalovce se sbírají na podzim, a to až do konce října. Takže jejich sběrem v podstatě končíme bylinkářskou sezonu. Jalovce dozrávají jednou za dva roky, někdy i několik let vynechají.Musíme je dobře prohlížet, sbírají se jen modročerné plody, pěkně vybarvené. Ihned po návratu domů je rozložte a sušte v tenké vrstvě, protože se rychle zapaří.  Léčebná sláva jalovce začala již ve středověku, kdy se vyráběla pověstná jalovcová povidla jako prevence proti nemocím.Plody mají tak silné dezinfekční účinky, že v dobách středověkých epidemií neonemocněli lidé, kteří během dne žvýkali bobulky jalovce. Údajně je jalovec chránil i před morem. Přidává se do močopudných čajů a do směsí na choroby dýchacích cest.Před použitím je dobré plody rozdrtit, dosáhnete tak lepšího vyluhování účinných látek.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden