Můj kousek štěstí

Jan Čenský - Dámy v pánovi stále vidí prince

Můj kousek štěstí

Těší se nejen přízni žen, ale i andělů, kteří jej prokazatelně ochraňují. Díky tomu přežil pády do lomů a neskončil pod lavinou.

Přátelé mu z legrace říkají emeritní pohádkový princ – tedy princ ve výslužbě. „Já už na to slyším,“ směje se Jan Čenský. Narodil se u Vltavy, na Štvanici, neboť tam, kde dnes stojí centrální kurt, bývala porodnice. Pan primář upřímně děkoval mamince, že nemusí do průvodu, bylo to totiž prvního května.

Jan však nevyrůstal v Praze, ale v Orlických horách u řeky Divoká Orlice. „Bývalo víc sněhu,“ vzpomíná. „Děda každý den prohrabával cestu do chaloupky, měli jsme hospodářství, krávu, kozu, prase. Bylo to romantické, jako z Ladových obrázků.“ Už tenkrát hrál na řadu hudebních nástrojů, chodil do lidušky na klavír, na zobcovou flétnu hrával v kostele koledy, prý strašně falešně, ale všichni říkali, že to bylo hezké.

Hrával tu i na varhany. Později na konzervatoři se učil na kytaru. Mimoto je velice sportovně založený, chtěl reprezentovat v běhu. Běhal za TJ Bohemians Praha, kde si ho všiml vyhledávač

Zbývá vám 75% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden