Můj čas na kafíčko

Jan Tříska umíral v nemocnici a jeho žena z velké dálky nestihla přijet včas!

Prožili spolu zákazy činnosti, emigraci za oceán a rozdělila je až tragická smrt.

Oba byli už od začátku své kariéry mezi herci nepřehlédnutelnými osobnostmi. Jan Tříska (+80) a Karla Chadimová (75) ale nakonec museli dát přednost životu v jiné zemi.

Herečka Karla Chadimová (75) měla skvěle rozjetou kariéru, aniž by vystudovala nějakou hereckou školu. Začalo to už v jejích třinácti letech, kdy se objevila v menší roli v komedii Florenc 13.30. O dva roky později si ji vybrali do dalšího filmu. Hrála moderní citlivé dívky a ztvárňovala je tak dobře, že si toho všimli i v zahraničí, konkrétně v Německu. V polovině 60. let se tam objevila v několika snímcích. Byla opravdu výraznou osobností a takové si hledají podobný protějšek. V Janu Třískovi (+80) ho Karla našla, i když ji to vlastně stálo další úspěchy a na svůj úspěšný start už potom nikdy nenavázala.

„Jmenuji se Igor Hnízdo!“

Kvůli názorům ho vyhazovali z divadel!

Také Jan měl už od raného mládí našlápnuto k tomu, aby se zviditelnil. Původně to ale mělo být v jiném oboru, byl skvělým tanečníkem. Souběžně s tím ale uplatňoval na různých soutěžích i svoji schopnost recitovat. Toho si všiml slavný herec Karel Höger (+67). Na jeho doporučení se pak Jan přihlásil na DAMU. Stal se pak jedním z nejmladších členů prestižního Národního divadla, i když jeho chování považovali někteří kolegové za namyšlené. Jan se nikdy netajil ani tím, že mu není po chuti vládnoucí režim a dával to dost nahlas najevo. Nebylo divu, že v roce 1968 podepsal petici Dva tisíce slov. Poté, co komunisté utáhli šrouby a nastala normalizace, přišly proto umělecké i existenční problémy. Jan dostal vyhazov z několika divadel a ani filmaři se nepředháněli v nabídce rolí. Finanční nouze ho donutila k účinkování v seriálu Třicet případů majora Zemana - svůj tehdejší výkon ale prý až do smrti raději neviděl.

Nedávno hrál ve filmu Jana Svěráka.

Předstírali dovolenou na Kypru

Psal se rok 1977, když se Jan a Karla rozhodli pro emigraci i se svými dvěma dcerami. Nikdo ho tehdy nenutil. Jak sám prohlásil, byla to otázka jeho svědomí. „Já jsem věděl, že už tady pro mě není místo,“ konstatoval. Měli tehdy s Karlou zrovna natáčet snímek Nechci nic slyšet, kde si mohli zahrát hlavní role - jejich syna by hrál Filip Renč (53). K tomu už ale nedošlo, místo nich postavy ztvárnili jiní herci. Nešlo o žádnou emigraci naslepo, protože Karla měla v Kanadě otce a bratra. Rodina to ale musela vzít oklikou přes Kypr a předstírat, že jede na dovolenou. Nemohli si tak vzít příliš mnoho věcí, ani žádné teplé oblečení, které by bylo nápadné. Než se ale dostali ke svým blízkým za oceán, prodělali si anabázi v evropských zemích. Na Kypru jim politický azyl nedali a tak Jan a Karla s dětmi museli odjet do Řecka. Tři měsíce čekali, než dostali imigrační dokumenty, které jim umožňovaly odcestovat do vytoužené Kanady. Z Kanady pak rodina přesídlila do USA, konkrétně do Los Angeles. Janovi pomohl s další kariérou slavný režisér českého původu Miloš Forman (+86), zatímco Karla se věnovala jiné činnosti. Vypracovala se na manažérku luxusního hotelu. Po listopadu 1989 si ale spolu oba ještě zahráli v jednom českém filmu - v populární Obecné škole, kde Jan vytvořil nezapomenutelnou postavu učitele Igora Hnízda.

Höger mu dal impuls.

Zabila ho neopatrnost!

Natrvalo se do Prahy vrátit Jan s Karlou nechtěli, i když by už samozřejmě po změně režimu mohli. ,,Raději jsem mřenkou v oceánu než kaprem v rybníku,“ znělo hercovo časté vysvětlení. Slavný rodák sem ale jezdil pracovně. Exceloval i na divadelních prknech v roli, která prověří každého zralého herce - jako Král Lear. V roce 2017 si měl zahrát hlavní roli ve druhém filmu herce a režiséra Jiřího Mádla (32) s názvem Na střeše. Právě tahle nabídka se mu ale stala osudnou a k jejímu uskutečnění už nedošlo. Po svém příletu do Prahy šel jednoho záříjového dne provést svůj obvyklý rituál, posedět na Karlově mostě. Hodně při tom riskoval, protože seděl čelem k řece, s nohama k hladině. Ačkoliv se mu snažili lidé okolo domluvit, aby se nevystavoval nebezpečí, neposlechl je. Následky pak byly hrozivé. Jan nejspíš ztratil rovnováhu a spadl dolů. Utrpěl těžká zranění a byl převezen do nemocnice v kritickém stavu. Novináři hned spekulovali, že to mohl být pokus o sebevraždu, ale to byl samozřejmě nesmysl. Jan k ničemu takovému neměl absolutně žádný důvod. Protože ležel ve vodě obličejem dolů dlouho, ale hlavně proto, že se předtím poranil o pilíř mostu, byly jeho vyhlídky na přežití v podstatě beznadějné.

Pomohl mu Miloš Forman.

Vytoužený hřbitov bohužel zrušili!

Ve chvíli, kdy Jan bojoval v pražské nemocnici o život, snažila se k němu Karla ze západního pobřeží Spojených států včas dostat. Jenže vzdálenost téměř deseti tisíc kilometrů se ukázala být příliš velkou. Zprávu o nešťastném pádu do Vltavy se dozvěděla prostřednictvím internetu téměř bezprostředně. Letenku se jí ale včas sehnat nepodařilo. Lékaři chtěli Jana udržet do jejího příletu alespoň ve stavu, kdy by mu fungovaly nezbytné životní funkce. To se jim bohužel nepodařilo. Zúčastnila se tak pouze Janova velkolepého pohřbu. Urnu s jeho popelem si pak odvezla domů, do USA. Její manžel kdysi prohlásil, že by chtěl být pochován na českém hřbitově, konkrétně v pražské Liboci. „Býval tam takový malý hřbitůvek, kam jsme si jako kluci chodili hrát,“ vyprávěl v jednom rozhovoru. „Prostě si ho pamatuji z dětství. No a v Americe mě napadlo, že tam by mě měli jednou pochovat.“ To se mu ale splnit nemohlo, protože zmíněný hřbitůvek mezitím zanikl. Nechal se proto inspirovat svojí životní partnerkou, která mu vždy kladla na srdce, že chce být rozprášená. „Já bych se k ní připojil. Chci být s ní naházený do moře,“ prozradil herec českým novinářům. Takhle to nakonec i dopadlo. Poté, co nějaký čas měla Karla urnu doma, o vánočních svátcích osudného roku pak část popela rozprášila na zahradě jejich domu a část vysypala do Tichého oceánu.

Měl hrát ve filmu Jiřího Mádla.

V Americe při práci nebyl čas na legrácky!

Protože Jan Tříska měl možnost pracovat jak s českými, tak s americkými filmovými štáby, dávalo mu to samozřejmě možnost srovnání. Přístupy při natáčení viděl jako naprosto odlišné. „V Americe se nikdy nestane, aby mezi klapkami padaly vtipy. Skončí klapka a začíná příprava na další, každý se soustředí na svoji práci. Tady je mezi klapkami samá legrace,“ prozradil. Při natáčení v Česku neměl žádné hvězdné manýry, jediné, na čem herec trval, bylo vegetariánské jídlo na place.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden