Můj čas na kafíčko

Jana Brejchová a Vlastimil Brodský se brali v pátek třináctého ve třináct hodin a pozvali třináct hostů!

Přátelé ho před Janou varovali, ale on dokázal, že mu za to stojí!

Ani pro jednoho ze slavné herecké dvojice to nebylo první manželství. Vztah Jany Brejchové (78) a Vlastimila Brodského (+81) vydržel dost dlouho, ale pak do něho osudově vstoupil jiný muž! 

Než se spolu dali Vlastimil Brodský (+81) a Jana Brejchová (78) dohromady, asi by v nich vidělo potenciální partnerskou dvojici jen opravdu hodně málo lidí. Nejen že mezi nimi byl věkový rozdíl dvaceti let, ale lišili se povahově. Jana byla v té době vyhlášenou českou kráskou, jejíž půvab přesahoval hranice naší republiky a měla pověst poněkud chladné ženy, zatímco Vlastimil měl image zdvořilého a nesmělého muže. Láska si ale nevybírá - ani začátek, ani konec.

Zdánlivě se k sobě nehodili

Nesmělost jen hrál

Vlastimil měl před Janou na světě dvacet let náskok a stihl toho docela hodně. Kdyby se býval nestal hercem, mohl kralovat tanečnímu umění, které bylo - věřte nebo ne - i jedním z jeho prvních zdrojů obživy. To už žil rodák ze severní Moravy v Praze. Přes poněkud zakřiknuté chování a vzhled, který byl sice sympatický, ale rozhodně ne typu plakátového krasavce, to Vlastimil se ženami mistrovsky uměl. Byl totiž velmi vnímavý a inteligentní a věděl, co na něžnější polovičku lidstva platí. Měl okouzlující charisma a dívky i ženy se předháněly v tom, aby o něho mohly pečovat. Jeho schopnost dobývat ženská srdce, mu záviděl i takový svůdník, jakým byl jeho kamarád Miloš Kopecký (+73). Než došlo k osudovému vztahu s Janou Brejchovou, měl za sebou Vlastimil už jedno manželství. Svatba se konala v roce 1959, tedy v době, kdy už mu bylo skoro čtyřicet roků. S bývalou tenistkou Božena Křepelková (96), zvanou Bíba, měl syna Marka (59). První žena se ovšem odmítla o Vlastimila dělit s jeho milenkami a jednoho dne ho prostě vystěhovala z bytu. Nutno ale dodat, že i přes tento rázný krok spolu pak rozvedená dvojice vycházela velmi dobře a přátelsky.

Arabelu natáčeli v době rozvodu.

Dva neúspěšné pokusy

Jana Brejchová, ač o 20 let mladší, stihla do setkání s Vlastimilem projít dokonce dvěma manželstvími. Také její první oficiální svazek ztroskotal na nevěře. Oním manželem byl režisér Miloš Forman (+86), pozdější světoznámý hollywoodský režisér. Všechnu slávu, i tu českou, měl ale v době vztahu s Janou ještě před sebou. Manželství trvalo čtyři roky a poslední kapkou do poháru Janiny trpělivosti byl Milošův odjezd do zahraničí s jednou baletkou. Chtěla se Milošovi pomstít a tak si po rozvodu ihned vzala německého herce Ulricha Theina (+64), se kterým se potkala při práci na jednom filmu. Šlo to strašně rychle, vlastně až moc. Jana hned s Ulrichem otěhotněla, jenže pak jí osud potrestal, jak sama mínila - miminko přišlo na svět mrtvé. Krásné plavovlásce to přineslo i velké problémy s dalším otěhotněním. Trvalo devět let, než zase přišla do jiného stavu: právě s Vlastimilem.

První Vlastimilova manželka.

Bála se o život dcerky!

Samozřejmě, že o Vlastimilově hereckém mistrovství Jana věděla a charismatický starší kolegy jí velmi zajímal. Když od něho dostala pozvání na jedno představení, kde hrál hlavní roli, ráda přijala. Zamilovali se do sebe a Vlastimil nedal na varování svých přátel, aby ze vztahu vycouval. Bránil se, že prý se vzájemnou přitažlivostí se nedá nic dělat. Jana a Vlastimil se rozhodli, že se vezmou a svatbu pojali hodně provokativně. Málokdo by se chtěl ženit nebo vdávat v pátek třináctého, ať už věří nebo nevěří na pověry. Herecký pár si tohle datum vybral úmyslně a aby oba ještě více dali najevo, že se nebojí, stanovili čas na třináctou hodinu a na svatební hostinu přizvali třináct hostů. Na to, jak si s třináctkou, údajně nosící neštěstí, tvrdě zahrávali, jim jejich manželství vydrželo ještě celkem dlouho. Narodila se jim dcera Tereza (50). Jana po předchozí tragické zkušenosti s těhotenstvím, se na miminko upnula a chovala se až hystericky. „Nikdo se k Terezce nesměl přiblížit,“ vzpomínala po letech. „Poslouchala jsem pořád, jestli ve spánku dýchá. Štípala jsem ji, jestli žije, ona pak plakala, že ji nenechám spát, a já se zase bála, že ji něco strašně bolí.“ Paradoxně pak působilo, že když byla Tereza o něco větší, Jana se prakticky vzdala její výchovy. Svěřila ji do péče své sestře a společně s Vlastimilem se plně věnovali svým velmi úspěšným profesním kariérám.

Společná vášnivá filmová scéna.

Příliš časté návštěvy

Jak bývá u hereckých vztahů častým jevem, i tentokrát stála za koncem vztahu legendární dvojice nevěra. Tím třetím, kdo zasáhl do manželství, byl Vlastimilův kolega z Divadla na Vinohradech Jaromír Hanzlík (70). Byl sice o osm let mladší, ale ani tentokrát nehrál věkový rozdíl žádnou roli. Pikantní bylo, že s Vlastimilem v divadle sdílel Jaromír dokonce stejnou šatnu. Stal se pravidelným návštěvníkem a vypadalo to, že se do bytu manželů skoro nastěhoval. Možná si Vlastimil myslel, že ten čím dál méně utajovaný románek skončí. Skončilo však jeho manželství s Janou. Výstižná je jeho slavná věta: „Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Oba jsme pochopili, že ona mě nemůže vystát. “ I v takové citové situaci si dokázal skvělý herec udržet nadhled. Jak on, tak Jana se zachovali i jako profesionálové, protože právě v době, kdy se jim vztah sesypal, hráli krále a královnu v seriálu Arabela. Na jejich výkonu se to nijak neprojevilo.

Ještě jedno manželství

Zatímco Vlastimil se po rozvodu už na žádnou ženu trvale citově nevázal - ačkoliv o zájemkyně rozhodně neměl nouzi - Jana si ještě dva velké vztahy prožila. Ten první byl samozřejmě s Jaromírem, kvůli kterému se rozvedla. Postupně ale zjišťovala, že tak jako každý člověk, má i její nový partner své záporné vlastnosti. Ty jí nakonec přiměly od něho odejít. Svůj citový život pak zakončila v poklidném, dvanáct let trvajícím manželství s hercem Jiřím Zahajským (+68). Vztah dvou celoživotních přátel, který se změnil v lásku až v podzimu života, ukončila Jiřího smrt v roce 2007.

Tereza dávala přednost otci.

S otcem si rozuměla vždy, s matkou až ve středním věku!

Dcera Tereza měla vždycky blíž ke svému otci. Oceňovala jeho moudrost, inteligenci a laskavost. Kdykoliv měla nějaký problém, mohla za Vlastimilem Brodským přijít a věděla, že jí upřímně poradí. S matkou Janou Brejchovou si začala rozumět až v pozdním věku. Dnes už rodičům Tereza nevyčítá, že do svých šesti let žila vlastně bez nich. „Šli z role do role, tak asi proto,“ má pochopení. Slavný tatínek ukončil svůj život v roce 2002, maminka dožívá svůj život těžce nemocná v léčebně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden