Můj kousek štěstí

Jana Brejchová - Českou Bardotku matka v 16 vyhodila

Můj kousek štěstí

Jana (77) se narodila v Praze jako druhá nejstarší z osmi dětí. Dva bratři zemřeli ještě jako malí. Maminka i tatínek se spolu často rozcházeli a každý někoho měl. Často domů vůbec nedorazili, třeba i několik dní. Nejstarší sestra už žila jinde, takže o mladší sourozence a domácnost se musela postarat Jana. Ve třinácti letech jí ale do života vstoupil film. Na základní škole si ji asistent režiséra Ladislav Helge (†88) vybral do snímku Olověný chléb, kde ztvárnila děvčátko zvaného Píďalka. Když ukončila devátou třídu nastoupila do podniku Laktos, kde se živila jako písařka a později jako sekretářka. V šestnácti letech se bez souhlasu rodičů vrátila před kameru a zahrála si ve Vině Vladimíra Olmera. Jejího nadání a výjimečné krásy si v roce 1957 všiml i režisér Jiří Weiss (†91) a svěřil jí hlavní roli v psychologickém dramatu Vlčí jáma. Tady se její přirozený herecký talent bez jakýchkoli průprav projevil naplno a oslovil laickou i odbornou veřejnost. Film prorazil i v zahraničí a v roce 1958 získal na MFF v Benátkách cenu mezinárodní federace filmových novinářů FIPRESCI. Jana zazářila jako kometa na obloze a všude sklízela úspěchy, ne však v

Zbývá vám 80% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden