Můj kousek štěstí

Jana Preissová - Křehká kráska v depresi

Můj kousek štěstí

Jana (70) se narodila v Plzni, ale dětství prožila v Rokycanech. Tatínek byl konstruktér a maminka dámská krejčová. Oba už od mládí ochotničili a vystupovali na nejrůznějších estrádách.

Janu brali všude s sebou už jako batole. Jí byl ale bližší tanec a v koutku duše snila, že se z ní stane primabalerína. Jenže sen se rozplynul ve čtvrté třídě. Vážně onemocněla a rok se nesměla fyzicky namáhat. S baletem se tedy musela rozloučit. Později na gymnáziu uvažovala, že půjde na medicínu nebo archeologii.

Nakonec jedna kulturní referentka z obecního úřadu v Rokycanech v Janě objevila umělecké nadání a přesvědčila ji, ať se přihlásí na DAMU. Přijali ji. Zprávu s maminkou oplakala.  Osudová láska Na DAMU studovala v ročníku Miloše Nedbala (†76). Pak se jednou na schodech fakulty potkala s Viktorem Preissem (71).

Nejprve spolu kamarádili. Ve čtvrtém ročníku se rozhodli, že se vezmou. Janě byla tehdy za svědka profesorka Eva Kröschlová (91), která Janu

Zbývá vám 83% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden