Moje šťastná hvězda

Jana Štěpánková pochází ze slavné, ale prokleté rodiny

Ubývají jí přátelé

Herečku JANU ŠTĚPÁNKOVOU (81) osud opravdu zkouší. její nejvěrnějším společníkem se v posledních letech stala samota. Jak je to možné, když měla tak velkou rodinu?

Smířila se s odchodem milovaného otce ZDEŇKA (†71), naučila se žít i bez bratra MARTINA (†63). Nejhůř ale snášela smrt celoživotního partnera, režiséra JAROSLAVA DUDKA (†68).
„Prožili jsme spolu krásných čtyřicet let. O to horší bylo, když jsem se ocitla sama,“ popisuje, jak těžkým obdobím musela projít. Ale to nebylo všechno, co herečku potkalo. „Když vám v srpnu umře manžel a pár měsíců nato se dozvíte, že už vám v práci neprodlouží smlouvu, jak jsem se měla cítit? Přišla jsem o dvě lásky téměř najednou,“ vzpomíná Jana Štěpánková, které hodně dlouho trvalo, než se z toho všeho dostala, a bylo to prý velmi těžké.

Kdo jí hodil záchranný kruh?

Dalo by se očekávat, že by jí pomohli zbylí sourozenci. Jana má ještě bratra PETRA (67) a sestru KRISTINU (64). Jenže sezvat velkou rodinu, to je nadlidský úkon. „Nebylo snadné sladit časové možnosti tolika lidí. Scházíme se všichni jen díky mému synovi na mé narozeniny,“ vysvětluje herečka. Pomohl jí ale právě syn JAN (51). „Nebýt Honzy, který mě úžasně podržel nad vodou, nevím, jak bych se z toho všeho dostala,“ říká vděčně Jana. Ostatně radost jí dělají i vnučky, dvojčata TEREZA A BARBORA (18).

Už nechce žádného muže

Jana Štěpánková žije od smrti svého manžela sama. Nic na tom nezměnila a s největší pravděpodobností ani nezmění, i když ji okolí přemlouvalo, aby se po novém partnerovi poohlédla.
„To je něco tak absurdního, že si to vůbec nedovedu představit, smetla jsem tuhle myšlenku hned v zárodku,“ svěřila se herečka, která neví, proč by měla někoho mít. Nedělá jí prý problém být sama a jejím nejvěrnějším společníkem je samota.„ Vystačím si s chalupou,“ zdůvodňuje svoje rozhodnutí. „Jednak tam mám dost práce a pak si tam úžasně vyčistím hlavu. Člověk si uvědomí, co je důležité, co ne, srovná si žebříček hodnot.“ Na návštěvu za ní jezdí syn s dcerami, přátel kolem ní ale ubývá. „ To je bohužel nepříjemný průvodní s t a v stárnutí,“ říká dnes už smířlivě legend á r n í herečka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden