Můj kousek štěstí

Jarní kouzlo zelených Beskyd

Medvědi se vrátili a jsou vyhledávanou atrakcí

Beskydy jsou u nás jediným místem, kde naleznete všechna divoká zvířata pohromadě. Žijí zde vlci, rysové, medvědi, a dokonce i tak vzácní živočichové, jako je modrý slimák a sova, která lítá ve dne.

Rádi byste pár zvířat  viděli na vlastní oči? Lidem v Beskydech se tohle přání plní. Například medvědi sem před lety zavítali ze Slovenska a velmi se jim tu zalíbilo. Není výjimkou, že některý medvědí jedinec rozežene borůvkáře nebo zavítá do vesnice nahlédnout do popelnic.

Běhají rychleji než kůň, ale člověk nepatří k jejich oblíbené potravě. Na poházené zbytky jídla kolem chat a rekreačních příbytků se ale naučí rychle, ztrácejí svou přirozenou plachost. Díky vynikajícímu čichu ucítí vaši svačinku až na vzdálenost dva kilometry. Medvědi mají oblíbená místa, kam se vracejí.

shutterstock_69186790

Kam chodívají?

Tam se jich můžete dočkat a alespoň z dálky je pozorovat. Spolu s ostatní plachou zvěří se ale soustředí v přírodní rezervaci Mionší mezi obcemi Dolní a Horní Lomná. Nejlépe se sem dostanete z Jablunkova vlakem nebo autobusem.

Z tohoto malého pralesa medvědi vyrážejí do okolí. Je možné je vidět na Lysé hoře, kolem kamenné mohyly Ivančena, v okolí naučné stezky z Malenovic do Ostravice. Narazit na míšu můžete také na Javořickém vrchu, kolem obce Řeka nebo na hoře Smrk.

shutterstock_478981189

Buďte trpěliví! Jídlo a vhodné ubytování najdete za přijatelnou cenu přímo v obci Řeka. Pro milovníky sýrů bude ale zajímavější penzion Staré časy, kde si pochutnají na vynikajícím kozím sýru v parmské šunce s vlašskými ořechy a medovým přelivem.

Pokud máte rádi romantiku, pak nešetřete kroky, a pokračujte k lovecké chatě Hubertka, u které naleznete léčivou studánku. I když se medvědů asi nedočkáte, litovat své návštěvy v Beskydech určitě nebudete.

Navštívit můžete unikátní skanzen Valašské muzeum v Rožnově. Nikde jinde nenajdete takovou koncentraci starých dřevěných staveb – kostelů, zvoniček a kapliček – jako právě zde. Nezapomeňte také na archeopark v Chotěbuzi nebo na Štramberk s jeskyní proslavenou svými archeologickými vykopávkami.

shutterstock_114548524

Zasloužený relax

Pokloňte se soše pohanského boha slunce, války a vítězství Radegastovi na Radhošti, a poté si v nejbližší hospůdce dopřejte dobré místní pivo stejného názvu. Tu nejlepší relaxaci a odpočinek po horských túrách naleznete v tamějších pivních lázních, kde se zregenerujete na lůžku z ovesné slámy.

Jak na medvěda

Potkali jste medvěda? Hlavně zachovejte chladnou hlavu. Chlupáč se vás pravděpodobně lekne více, než vy jeho. Zůstaňte stát nebo se pomalu vzdalujte. Zaútočí pouze tehdy, když se bude cítit ohrožený.

Prodloužený víkend pro dva s polopenzí a wellness pořídíte již od 1 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden